Deze week is de nieuwe papieren routekaart gelanceerd voor de Eerlijk winkelen route. Deze is gezamenlijk met de Eerlijk Winkelen ondernemers Alkmaar gemaakt. De papieren route, ter grootte van een pasje, vergroot de reikwijdte van de Eerlijk winkelen route aanzienlijk en is verkrijgbaar bij de deelnemende winkels én bij de VVV.

Met de routekaart wordt direct aandacht gevraagd voor het eerlijk winkelen en maakt de klanten direct bewust van de eerlijke winkels in Alkmaar. Zo komen steeds meer mensen in aanraking met eerlijke producten. Eerlijk Winkelen wijst de weg naar leuke en hippe winkels en ondernemingen die aantoonbaar fair trade, biologische en/of tweedehands producten verkopen.
Inmiddels zijn er 46 eerlijke ondernemingen in Alkmaar en groeit het aantal nog steeds.

De Eerlijk winkelen routekaart is zelf ook gemaakt vanuit de duurzame gedachte. Zo is hij ontworpen dat hij sneller bewaard wordt en dus minder belastend is voor het milieu. Ook het drukken is energiezuinig gedaan en wordt de CO2 uitstoot tijdens transport gecompenseerd met herbebossingsprogramma’s.

Fairtrade
Al sinds 2010 is de gemeente Alkmaar officieel fairtrade gemeente. Verschillende jaren is hard gewerkt om fairtrade onder de aandacht te brengen bij inwoners en ondernemers in Alkmaar. Met resultaat. Een groot aantal winkels biedt fairtrade artikelen aan en ook verschillende bedrijven en organisaties gebruiken inmiddels fairtrade producten. Samen met de inwoners, bedrijven en instellingen werken we ieder jaar aan meer eerlijke handel zodat we deze eervolle titel kunnen behouden.

Fairtrade betekent eerlijke handel met boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. Zij mensen krijgen een eerlijke prijs voor hun producten en hebben betere werk- en levensomstandigheden. Ook draagt fairtrade bij aan een gezond milieu. Zelf een steentje bijdragen is makkelijk: Loop de Eerlijk winkelen route en kies elke dag voor tenminste één fairtrade product. Je herkent fairtrade producten aan het keurmerk van onder andere Max Havelaar, UTZ Certiified en Trade.

De Eerlijk winkelen app is er voor iOS- en Android-besturingssystemen en is gratis te downloaden:

Download voor iOS (Apple Store)
https://itunes.apple.com/nl/app/eerlijkwinkelen/id...

Download voor Android (Google Play)
https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.e...

Voor meer informatie:
Alkmaar:
www.eerlijkwinkelen.nl
http://twitter.com/EerlijkWinkelen
http://facebook.com/eerlijkwinkelenalkmaar