ALKMAAR - Op vrijdagochtend 6 oktober 2023 luidt kunstenaar Fiona Tan om 10:00 uur de bel op de Alkmaarse kaasmarkt. Hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Zij doet dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders. Burgemeester Anja Schouten ontvangt mevrouw Fiona Tan.


Fiona Tan heeft voor de Grote Kerk een nieuw glas in loodraam gemaakt dat deze week wordt onthuld.

Het Licht van de Vrijheid

De meer dan 500 jaar oude Grote Kerk in Alkmaar beschikt over de twee hoogste ramen van het vaste land van Europa, liefst 6 meter breed en 23 meter hoog. Ooit waren dit glas-in-loodramen met gebrandschilderd glaswerk dat zorgde voor een magisch licht op de stenen en vloeren van de kerk. In het jaar dat Alkmaar 450 jaar Ontzet viert en herdenkt, keert dit magische licht terug in de Grote kerk. De internationaal bekende kunstenaar Fiona Tan ontwierp een nieuw glas in loodraam: het Licht van de Vrijheid. Door het schenken van een glastegel of paneel konden Alkmaarders een bijdrage leveren aan dit raam. Op zondag 8 oktober kan iedereen tussen 11:30 en 15:00 uur het licht van de Vrijheid komen bewonderen. Zie: Onthulling op 8 oktober! – Het Grote Raam.

Op 8 oktober kan iedereen ook gratis de tentoonstelling Raamwerk in het Stedelijk Museum Alkmaar bezoeken. Fiona Tan neemt je mee in haar maakproces en laat in schetsen en schilderijen zien wat haar inspireerde tot het ontwerp.

Fiona Tan

Fiona Tan (1966) is een Nederlands beeldend kunstenaar, internationaal bekend om haar audiovisuele installaties, films en fotowerken. Zij is geboren op Sumatra, Indonesië en is in Melbourne opgegroeid. Zij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en aan de Rijksakademie van beeldende kunsten te Amsterdam. Fiona Tan woont en werkt in Amsterdam.

Alkmaarse kaasmarkt

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend tussen eind maart en eind september. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de vrijdagochtend kaasmarkt is er altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie. Deze kaasmarkt op 6 oktober is een extra kaasmarkt ter gelegenheid van de viering van 450 jaar Alkmaar Ontzet.