ALKMAAR - Op 24 mei 2019, tijdens de Veteranenbijeenkomst van gemeente Alkmaar, reikte burgemeester Bruinooge de versierselen die behoren bij de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau uit aan de heer Ad Jansen. Als socioloog houdt Jansen zich graag met de samenleving bezig.

Veteranen Alkmaar
Meneer Jansen is sinds 1992, zolang hij in Alkmaar woont, de ambassadeur van de veteranen. Karakteristiek gekleed in zijn Veteranenuniform heeft hij alle gelegenheden die zich voordeden benut om als veteraan in contact te komen met mensen die hij meer kon vertellen over het veteraan zijn. Lange tijd heeft hij met veteraan Schagen de reünies georganiseerd voor de Indië Veteranen van Alkmaar. Op initiatief van de heer Jansen vervullen de veteranen sinds 2007 een rol bij de 4 mei herdenking in Alkmaar. Sinds 2016 is hij medebestuurslid van Veteranen Alkmaar.

IVN Gids
Sinds1992 is hij als vrijwilliger, gids en educator betrokken bij het Instituut voor Natuur- en milieu educatie. Ook heeft hij wandelingen beschreven en een lijst opgesteld met monumentale bomen in Alkmaar. Hij heeft zich sterk gemaakt voor het behoud van de tuinen van VSM en de daaruit ontstane stichting Hortus Alkmaar en is hij via klankbordwerkgroepen actief geweest bij advisering van de gemeente en Stadswerk 072 bij het maken van groen beheerplannen.

Paddenwerkgroep
Sinds 2000 is Jansen vrijwilliger bij de Paddenwerkgroep Heiloo. De werkgroep helpt gedurende zeven weken per jaar de padden kikkers en salamanders met het bereiken van het water.

Raadswatcher
Meneer Jansen staat bekend als het 40ste raadslid. Sinds 2002 woont Jansen alle raadsvergaderingen bij, spreekt de raad geregeld tot, geeft interviews en toont zich kritisch betrokken inwoner van de stad. Na zijn verzet tegen het afbreken van de Don Boscokerk in 2007 heeft hij zichzelf beloofd de politiek van nabij te blijven volgen. Hij is niet gebonden aan een partij. Het is zijn ‘opdracht’ aan zichzelf om dienstbaar te blijven voor de samenleving.

“Meneer Jansen is een ambassadeur voor de veteranen in Nederland en in het bijzonder voor Alkmaar. Hij is een betrokken inwoner met brede interesse, die bijzonder dienstbaar is aan de samenleving” - Piet Bruinooge, burgemeester.