ALKMAAR - Op vrijdag 10 juni precies om 10.00 uur luidt Koos Vreeswijk de bel, hét teken dat de kaasmarkt kan beginnen. Koos Vreeswijk is al ruim 50 jaar klompenmaker, een van de weinigen die het oude vak nog beheerst. De ambachtsman is op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar op de kaasmarkt, daar wordt hij ontvangen door wethouder Elly Konijn- Vermaas. Het kaasdragergilde is voor deze gelegenheid gastheer.

Derde generatie klompenmakers

Koos Vreeswijk is één van de weinige klompenmakers die het oude vak nog beheerst. Hij heeft zijn hele leven klompen gemaakt, en altijd met de hand. Koos is 3e generatie klompenmakers. In 1970 nam hij de plek op de ambachtelijke markt van de kaasmarkt over van klompenmaker Wagenmaker uit Bergen N-H. Vader Koos en zoon Ton Vreeswijk maken en verkopen daar al ruim 50 jaar klompen met veel plezier. Met een praatje laten zij de toeristen zien wat zij met een blok wilgenhout en bijl, boor en messen tot een klomp maakt. De toeristen vinden het altijd erg leuk en interessant om te zien, hoe dit proces in z’n werk gaat. Zij krijgen ook veel vragen over de geschiedenis van de klomp. En op alles weten zij het antwoord.

De Alkmaarse Kaasmarkt

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 25 maart tot en met 30 september 2022 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de markt wordt altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie georganiseerd.