ALKMAAR - Op zondag 22 september vindt een speciale kaasmarkt plaats. De traditionele kaasmarkt verplaatst zich van het Waagplein in een kleinere versie naar het pittoresque dorp De Rijp. Daar opent om 15.40 uur de heer Simon Laudy, klokkengieter van het Rijper Carillon, de kaasmarkt. Hij doet dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar. Gastheer is wethouder Marcel van Zon.


Het Rijper Carillon
De Rijp heeft in vroeger tijden een carillon gehad, naar een ontwerp van Jan Adriaanszoon Leeghwater. Het klokkenspel werd op gezette tijden bespeeld door een beiaardier. Met de grote brand van De Rijp in 1654 werd ook het carillon verwoest. Op initiatief van Christiaan Winter, beiaardier in dienst van de gemeente Alkmaar is de Stichting Carillon De Rijp opgericht met als doel het benodigde kapitaal op te halen en dat aan te wenden voor de realisatie van het carillon in De Rijp. Zondag 22 september is de ingebruikname van het Carillon een feit

De kaasmarkt
Naast gemeente Alkmaar is ook het Alkmaarse kaasdragersgilde adoptant van een klok. Reden om de Stichting Carillon De Rijp een kaasmarkt aan te bieden tijdens de opening.

36 Alkmaarse kaasmarkten
Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt is dit jaar van 29 maart tot en met 27 september, elke vrijdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur. Daarnaast waren er in juli en augustus op dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur, negen avondkaasmarkten.