Op 10 november brachten 16 kinderen van De Vlindertuin uit Alkmaar een gezond ontbijtje bij burgemeester Bruinooge op het stadhuis. In de Prinsenzaal gaven ze het goede voorbeeld door gezond ontbijten op de dag van Het Nationaal Schoolontbijt. Tijdens dit jaarlijkse Burgemeestersontbijt, ontbijten zo’n 520.000 kinderen samen op 2.720 basisscholen. Burgemeester Bruinooge onderstreept hiermee, net als 254 collega-burgemeesters in het hele land, het belang van een gezond ontbijt..


Het bezoek


Voor dit speciale bezoek mochten de kinderen via de officiële trap het Alkmaarse stadhuis in. Aansluitend kregen zij een rondleiding. Speciaal voor dit bijzondere ontbijtgezelschap droeg burgemeester Bruinooge zijn ambtsketen. Tijdens het ontbijt vertelde de burgemeester de historie van de keten, die dateert uit 1954. En hij benadrukte de reden waarom de groep kinderen met hem kwam ontbijten. De kinderen van De Vlindertuin waren zeer goed voorbereid op het bezoek aan de burgemeester. Zij kregen ook de gelegenheid om alle vragen te stellen die zij hadden meegenomen. Dat varieerde van de mening over het wapen van Alkmaar, tot aan de favoriete vakantiebestemming van onze burgemeester.


Donatie aan Jantje Beton


Burgemeester Bruinooge kijkt met plezier terug: “Het was een bijzonder leuke ontmoeting met deze groep van De Vlindertuin. Zij hebben zich heel goed voorbereid op dit gezamenlijke ontbijt. De kinderen hebben meegekregen dat een gezond ontbijt energie geeft, belangrijke voedingsstoffen levert en maakt dat ze minder snel naar ongezonde tussendoortjes grijpen. Maar bovenal is het natuurlijk heel gezellig om samen te ontbijten.” Aan het eind van het ontbijt betaalde burgemeester Bruinooge symbolisch voor zijn ontbijtje met een donatie aan het goede doel. Dit jaar, de 14e editie, is het goede doel Jantje Beton. Samen met kinderen zorgt Jantje Beton voor avontuurlijke speelbuurten, gezonde schoolpleinen en uitdagende speelplekken. Eerst gezond ontbijten en daarna lekker buiten bewegen is een goed begin van de dag. De leerlingen uit groep 7 en 8 namen de cheque van € 100,00 in ontvangst.Het Nationaal Schoolontbijt


Het Burgemeestersontbijt in 255 gemeenten is onderdeel van Het Nationaal Schoolontbijt. Voor het 14e jaar op rij wordt een week lang aandacht geschonken aan het belang van een gezond ontbijt met ontbijtjes en lesmateriaal. Die aandacht is nodig, omdat nog steeds veel kinderen niet altijd of niet gezond ontbijten. Het Nationaal Schoolontbijt heeft de steun van het Voedingscentrum, Jongeren Op Gezond Gewicht, de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Daarnaast is Het Nationaal Schoolontbijt ambassadeur van Gezonde School, een samenwerkingsverband tussen RIVM Centrum Gezond Leven, onderwijsraden, gezondheidsfondsen en kennisinstituten.