ALKMAAR - Op 11 april 2022 was de succesvolle kick-off van het programma om voedselverspilling in Alkmaar aan te pakken. De restaurants Turfmarkt, Fonduerestaurant de Fransman, Brownies & DownieS Alkmaar, Grand Café de Kleine Waarheid en Grand Café Klunder krijgen de komende maanden begeleiding om voedselverspilling in hun bedrijf aan te pakken. Zodat ook andere horecaondernemers deze voorbeelden gaan volgen. Daarnaast voegen zij minimaal één duurzamer of gezonder gerecht aan de menukaart toe.

''Na een lange en lastige coronaperiode voor de horeca is het fijn dat zij hun deuren weer open hebben. Ik vind het mooi dat de horecaondernemers aan slag gaan met dit programma om voedselverspilling te reduceren en de opgedane kennis te delen onder het motto: ‘Gezond en lekker voor de consument, duurzaam voor de samenleving en kostenbesparend voor de horecaondernemer.''
- Wethouder duurzaamheid, Robert te Beest

Traject
De ondernemers beginnen met een 0-meting die inzichtelijk maakt wat er aan voedsel verspild wordt. Op basis daarvan brengen specialisten de mogelijke besparing in kaart. Vervolgens worden handige hulpmiddelen en informatie op de locaties afgestemd. Tijdens het ‘YourChoice’ onderdeel van het traject, wordt met de ondernemers gekeken naar de milieu impact van hun menukaart. Het doel is om minimaal één gezonder of duurzamer gerecht aan het menu van het horecabedrijf toe te voegen of een bestaand gerecht aan te passen. Het programma voedselverspilling Alkmaar wordt mogelijk gemaakt door gemeente Alkmaar en de provincie Noord-Holland en Greendish.

Inez Noordermeer en Barbara Schaaper van Brownies & DownieS waren meteen enthousiast over dit programma.

''Wij kijken al kritisch naar onze bedrijfsvoering zodat deze zo duurzaam mogelijk verloopt. De koffieprut wordt bijvoorbeeld koffieprut al opgehaald door Upcycle/bicycle. Maar we hebben ook het idee dat het op sommige punten nog beter kan. Door aan te sluiten bij dit programma krijgen we een beter inzicht in de verspilling, nieuwe hulpmiddelen én een waardevolle toevoeging op onze menukaart.''
- Brownies & DownieS, Barbara Schaaper

Voordelen van tegen gaan voedselverspilling
Door de twee genoemde onderdelen aan te pakken zorgen de restaurants voor kilo’s voedselbesparing. Dat scheelt productie-en-energiekosten. Daarnaast draagt het bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. Het zorgt ook nog eens voor een aanzienlijke kostenbesparing bij de ondernemers.