ALKMAAR - Op dinsdag 1 december verraste burgemeester Emile Roemer Jan Boots met zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking van deze Koninklijke onderscheiding vond coronaproof plaats in het stadhuis van Alkmaar.

Kermissen zijn het oudste cultuur-historische volksvermaak van Nederland en Jan Boots is hèt boegbeeld van de Nederlandse Kermisbond. Al meer dan 50 jaar zit hij in het vak. Hij startte als secretaris van de Nederlandse Kermisbond en werd later directeur. Hierdoor bracht hij dan ook menig uurtje aan de vergadertafel van gemeenten en ministeries door. Zijn kennis is legendarisch: hij is op de hoogte van alle relevante wet- en regelgeving en heeft daarbij altijd oog gehad voor de veiligheidsaspecten. Gedreven door zijn passie, wilde hij graag iedereen laten genieten van het kermisgebeuren. Daarom maakte hij zich hard om mensen met een beperking of een kleine beurs de kans te geven om te genieten van de kermis. Verder is hij de drijvende kracht achter het 3-wekelijks verschijnende blad De Komeet, zet hij zich in voor de Vereniging van Circusvrienden en de Kring van Draaiorgelvrienden.

Eerste aanspreekpunt
Jan Boots kent nagenoeg alle kermisfamilies persoonlijk en is bij hen een graag geziene gast. Hij staat 24 uur per dag, bij nacht en ontij, klaar voor de kermisexploitanten en staat ze bij als zij hulp nodig hebben. Zeker nu door de corona veel kermissen niet door zijn gegaan en veel exploitanten het zwaar hebben, doen zij nog regelmatig een beroep op hem. Hij is in deze bijzondere tijd als altijd hun vertrouwde eerste aanspreekpunt en heeft het momenteel drukker dan ooit. Eén belletje en hij springt in de auto om een exploitant in nood bij te staan, waar ook in het land en op welk uur van de dag dan ook. Zijn werkdagen eindigen niet om 17.00 uur. Als kind was Jan al getriggerd door kermissen en circussen. Als geen ander weet hij alles over kermishistorie en -tradities.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Voor zijn langdurige inzet en al zijn goede werk voor het behoud van het Nederlands cultureel erfgoed, heeft het Zijne Majesteit behaagd Jan Boots te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Een onderscheiding die Emile Roemer gisteren namens de koning heeft uitgereikt.