ALKMAAR - De zomerkermis keert terug in de binnenstad van Alkmaar van 20 t/m 29 augustus. Om de drukte te reguleren is het rondje Kanaalkade-Paardenmarkt – Gedempte Nieuwesloot niet meer mogelijk. De kermis is opgeknipt in drie delen: de Kanaalkade, Overstad en de Paardenmarkt. Ook keert de vertrouwde poffertjeskraam weer terug op het Canadaplein.


Tot en met 29 augustus kunnen bezoekers van de kermis weer zwieren en zwaaien in verschillende attracties. De kermis is dagelijks geopend van 13.00 uur tot 00.30 uur. De verkoopzaken mogen dagelijks vanaf 10.00 uur geopend zijn. Op de volgende dagen zijn er andere openingstijden:

  • Vrijdagen van 11.00 tot 01.00 uur;
  • Zaterdagen van 11.00 tot 01.00 uur;
  • Zondag 21 augustus van 13.00 tot 01.00 uur;
  • Zondag 28 augustus van 13.00 uur tot 24.00 uur.

Kermisterrein in 2021

Het kermisterrein is opgeknipt in drie delen om de drukte te spreiden.

Bekijk de plattegrond van de kermis

  • Gedempte Nieuwesloot, het gedeelte tussen Koningsstraat en Kanaalkade
  • Kanaalkade, tussen de Paternosterstraat en de Pieterstraat.
  • Paardenmarkt
  • Overstad, parkeerterrein naast Ringers fabriek (naast Noorderstraat)

Prijzen

De maximale ritprijs voor vermaakzaak en de reguliere deelname prijs voor spellen bedraagt € 3,00. Voor kinderzaken bedraagt de maximale ritprijs € 2,00 per persoon per rit. Alleen voor bepaalde grootvermaakzaken geldt een afwijkende ritprijs.

Maatregelen tegen overlast door geluid

Om overlast voor de omgeving zo veel mogelijk te voorkomen, zullen geluidsbegrenzers worden geïnstalleerd. Het geluidniveau zal dusdanig worden afgesteld dat de geluidbelasting op de gevel van de dichtstbijzijnde woning 81 dB(A) bedraagt. Voor aankondigingen en jingles en dergelijke zal een aanvullende begrenzer worden aangebracht waarmee het geluidsniveau incidenteel 5 dB(A) meer mag bedragen dan het muziekniveau. Daarnaast gaat het geluidniveau

een uur van tevoren

omlaag, en een half uur voor het einde van de kermis helemaal uit met uitzondering van de laatste zondag waarop het geluid gelijk met de kermis om 24.00 uur stopt. Door deze maatregelen proberen wij de geluidsoverlast voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken.

Om te zorgen dat alle attracties voor dinsdagochtend 31 augustus vertrokken zijn is het helaas niet te voorkomen dat de grotere attracties ook zondagavond na 24.00 uur nog bezig zijn met het afbreken van de attractie.

Warenmarkt verplaatst

De zaterdagse warenmarkt, normaal gesproken op de Gedempte Nieuwesloot, het Hofplein, de Sint Laurensstraat en het Kerkplein, wordt tijdens de zomerkermis verplaatst. De warenmarkten van zaterdag 21 en 28 augustus zijn straks te vinden in de Koorstraat, de Laat (gelegen tussen de Koorstraat en de Hofstraat).

Dit betekent dat bevoorrading via de Laat tijdens de laad- en lostijden op zaterdag niet mogelijk is. Bevoorrading van met name dagverse producten via de Laat is ’s morgens ook met kleine vrachtauto’s niet mogelijk. De laatste bevoorrading voor het weekend is derhalve tijdens de laad- en lostijden van vrijdagavond, maar in verband met het opbouwen van de kramen tot uiterlijk 19.00 uur. Vrijdagavond vanaf 19.00 uur worden de marktkramen geplaatst op de Laat, de Ridderstraat en de Koorstraat. De marktkooplieden kunnen ’s morgens vroeg vanaf 6.00 uur hun kramen inrichten. De vrije strook voor de kramen wordt namelijk door de marktkooplieden gebruikt om hun waren aan te voeren en voor het lossen van de handelswaar. Bij aanvang van de markt (officieel om 8.00

uur) moeten alle auto’s van het marktterrein verwijderd zijn. De markt duurt tot 17.00 uur. Het inpakken van de niet verkochte handelswaar, het afvoeren van de marktkramen en het reinigen van het marktterrein vergt daarna nog enige tijd. Het streven is om de Laat en omgeving rond 20.00 uur weer schoon op te leveren.

Opbouw

Op dinsdagavond 17 augustus om 19.00 uur start de opbouw van de kermis en dinsdag 31 augustus om 05.00 uur moeten alle attracties verwijderd zijn.