ALKMAAR - De Kaasmarkt heeft in 2017 een nieuw record gevestigd met ruim 169.000 bezoekers in totaal. De traditionele vrijdagkaasmarkt kende gemiddeld bijna 6000 bezoekers per keer.

Naast de verlenging van de Kaasmarkt op vrijdag, zette de gemeente Alkmaar dit jaar in op een avondkaasmarkt op acht dinsdagavonden.

Wethouder Victor Kloos (OPA): ”De Kaasmarkt trok dit jaar weer een record aantal bezoekers, en dat is goed voor de Alkmaarse economie en werkgelegenheid. De tomeloze inzet van het Kaasdragersgilde en de vrijwilligers – ook tijdens de pilot met avondkaasmarkten - zorgt er voor dat een bezoek aan onze Kaasmarkt een ware kaasbeleving is. Ik ben deze groep mensen ontzettend dankbaar.”

Cijfers

Dit jaar is het aantal bezoekers aan de 26 Kaasmarkten op vrijdag gegroeid naar een gemiddelde van 5.893 per keer. Ook startte dit jaar een pilot met de 8 avondkaasmarkten op dinsdag. Deze Kaasmarkten genereerden een bezoekersaantal van gemiddeld 2.009 per keer. Een groot succes en daarom heeft de gemeente besloten de avondkaasmarkten in 2018 voort te zetten. In samenwerking met de kaasproducenten CONO Kaasmakers en FrieslandCampina/Zijerveld vindt de Alkmaarse Kaasmarkt elk jaar plaats van april tot en met september.

Levend monument

Met het Kaasdragersgilde en de Kaasmarkt heeft Alkmaar een levend monument, zij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het Alkmaars Kaasdragersgilde is het oudste, nog bestaande en volgens de tradities werkend gilde ter wereld. Volgend jaar viert het gilde haar 425-jarig jubileum.

Promotie

Alkmaar Marketing bouwt verder aan de bekendheid van de Alkmaarse Kaasmarkt. Met campagnes onder andere in de kustplaatsen, in en rond Amsterdam en internationaal weten buitenlandse bezoekers hun weg naar Alkmaar steeds beter te vinden.

Merk ‘Alkmaar’; meer dan kaas alleen

De Alkmaarse Kaasmarkt is al eeuwenlang een traditie en het uithangbord van Alkmaar. Naast de uitbreiding van de Kaasmarkt, zorgen ook nieuwe evenementen, culturele activiteiten, de vestiging van nieuwe bedrijven in het centrum en op Overstad voor stijgende bezoekersaantallen en bestedingen.

De gemeente Alkmaar werkt al een aantal jaar intensief aan een integrale aanpak gericht op economische kansen en groei: het Actieprogramma Economie 2015-2019. De kansen die het merk ‘Alkmaar’ nog meer te bieden heeft, worden op 11 oktober met Alkmaarse ondernemers besproken in het jaarlijkse Economische Groeidebat.