ALKMAAR - Op vrijdag 12 mei staat de Alkmaarse kaasmarkt in het teken van de Internationale Dag van de Verpleging. Op deze dag luidt verpleegkundige oncologie, Daphne de Vries om 10 uur de bel aan het historische Waaggebouw. Het teken dat de kaasmarkt van start gaat. Voorafgaand aan het openen van de kaasmarkt, ontvangt burgemeester Anja Schouten de belluidster Daphne de Vries en haar gasten in het stadhuis. De kaasmarkt heeft op 12 mei een extra feestelijk tintje want de Alkmaarse Kaasvader Willem Borst is 40 jaar in dienst van het Kaasdragersgilde.


Daphne de Vries is verpleegkundige op de oncologie en projectleider voor het verstrekken van de verpleegkundige zeggenschap. Zij wordt vergezeld door Johan Ursem, verpleegkundige en stafadviseur Raad van Bestuur Noordwest Ziekenhuisgroep.

Internationale dag van de verpleging

De Dag van de Verpleging wordt elk jaar op 12 mei gehouden. 12 mei 1820 is de geboortedatum van Florence Nightingale, die algemeen wordt beschouwd als grondlegster van de moderne verpleegkunde. Sinds 1965 is 12 mei International Nurses Day om speciale aandacht te geven aan de verpleegkundigen en verzorgenden. In Nederland wordt deze dag, vanaf 2013 naast ‘Dag van de Verpleging’ ook wel de ‘Dag van de Zorg’ genoemd.

40 jaar kaasvader Willem Borst

Wie kent Willem Borst niet? Willem Borst is de kaasvader van de kaasmarkt en herkenbaar aan zijn oranje hoed. Willem werd 1983 als kaasdrager aangenomen door de toenmalige kaasvader Cor Trompert. Hij maakte deel uit van het gele veem, herkenbaar aan de gele hoeden. Sinds 11-11-2011 is Willem Borst gekozen tot kaasvader. Een taak die hij tot de dag van vandaag met veel trots, liefde en plezier uitvoert. Willem viert op 12 mei zijn 40 jarig jubileum in dienst van het Kaasdragersgilde. Om 11 uur wordt de kaasvader op de kaasmarkt door het Kaasdragersgilde gehuldigd.

Alkmaarse Kaasmarkt

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 31 maart tot en met 29 september 2023 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de vrijdagochtend kaasmarkt is er altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie.