ALKMAAR - Op dinsdag 23 juli opent politiechef Noord-Holland Anja Schouten de 4e avondkaasmarkt van dit seizoen. Om 19.00 uur luidt zij de bel, hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Zij doet dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar. Wethouder Elly Konijn-Vermaas is gastvrouw.

Anja Schouten
Anja Schouten (1968) startte haar loopbaan in 1984 in de zorgverlening. Daarna kwam zij in het management van het MCA terecht, en na functies bij de brandweer en de gemeenten Heiloo en Schermer trad zij in 2007 als directeur Strategie en Bedrijfsvoering toe tot de korpsleiding van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Ze fungeerde ook ad interim als directeur Recherche. Vanaf 2011 leidde zij de Stichting Zorgbalans in Haarlem. Sinds 1 november 2017 bekleedt Anja Schouten de functie van politiechef Noord-Holland.

100 jaar vrouwenkiesrecht
Zodra je achttien bent, mag je in Nederland meebeslissen. Tegenwoordig is dat vanzelfsprekend, maar dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad voordat iedereen stemrecht kreeg. Discussie, debat, demonstraties: jarenlang was Nederland het oneens over wie mocht stemmen. In kleine stappen werd het kiesrecht uitgebreid. In 1919 besliste de Tweede Kamer dat alle Nederlandse mannen en vrouwen vanaf 25 jaar voortaan mochten stemmen. Daar staan we in 2019 bij stil. Tijdens de dodenherdenking op 4 mei in Stompetoren hield Anja Schouten een toespraak waarbij zij aandacht vroeg voor gelijkheid en acceptatie voor de mens als individu. Zo kunnen we ieder als mens en samen als gemeenschap bijdragen aan een veilige samenleving waarin er ruimte is voor iedereen die wil bijdragen. Zo kan ieder van ons ook in deze tijd het verschil maken, aldus Schouten.

36 Alkmaarse kaasmarkten
Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De Kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 29 maart tot en met 27 september, elke vrijdagochtend van 10.00 – 13.00 uur. Daarnaast zijn er in juli en augustus op dinsdag van 19.00 – 21.00 uur, negen avondkaasmarkten. Alle kaasmarkten zijn op het Waagplein in Alkmaar.