ALKMAAR - Gery Bruinenberg-Kaandorp van IJssalon De Mient luidt op dinsdag 12 juli om 19.00 uur de bel, hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Zij doet dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar. Robert te Beest, wethouder Economische Zaken ontvangt hen. De dinsdagmarkten worden in de maanden juli en augustus van 19.00 uur tot 21.00 uur gehouden.

50 jaar IJssalon De Mient


Negenenveertig jaar geleden startte Jaap Kaandorp de ijssalon aan De Mient. Toen nog met slechts één ijssmaak: vanille. Langzamerhand werden dat er drie en daarna negen. In 1995 neemt dochter Gery de zaak over en inmiddels is de keuze uitgebreid naar vijftig verschillende smaken, waarvan er afwisselend negenentwintig staan te pronken in de vitrine. In al die tijd is er veel veranderd, de ijssalon werd verbouwd, er kwam een terras op de Gewelfde Stenenbrug en de befaamde grachtbel voor passerende kanoërs en andere waterratten werd aangebracht.

Grondstoffen


De grondstoffen van het ijs en producten worden steeds beter. Werd er vroeger nog gewerkt met melkpoeder en koffieroom, nu is dat veranderd in verse melk van boer Jos uit Warmenhuizen en Guernsey boter, waarvan de koe van meer dan tien grassoorten en meer dan twintig soorten wilde bloemen en kruiden graast. Dit geeft het ambachtelijk schepijs van De Mient een mooie volle smaak. Van deze verse basismix worden alle ‘warme’ smaken bereid, zoals het overbekende mocca-ijs. Daarnaast wordt veel sorbetijs bereid met vers fruit.

Tweede generatie


Nu, na negenenveertig jaar ijs bereiden en met de tweede generatie aan het roer, staat IJssalon De Mient nog altijd open voor nieuwe ontwikkelingen. De know how van mede-ijsbereiders vanuit het hele land wordt twee keer per jaar gedeeld. Zonder de gigantische passie en inzet van alle medewerkers zou IJssalon De Mient niet zijn wat het nu is. Bovendien is de ijssalon een familiebedrijf met een lange traditie. Op naar de volgende vijfig jaar!

Kaasstad Alkmaar


Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 25 maart tot en met 30 september 2022 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de markt wordt altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie georganiseerd.