ALKMAAR - Deze week, van 27 september tot en met 29 september, komen alle deelnemende steden aan het Europese project POCITYF bij elkaar in Alkmaar. Ambtenaren en organisaties die duurzame oplossingen maken in Évora (Portugal), Bari (Italië), Celje (Slovenië), Granada (Spanje), Hvidovre (Denemarken), Ioannina (Griekenland) en Ujpest (Hongarije) bekijken de duurzame ontwikkelingen van ‘POCITYF’ Alkmaar. Met als doel om ervan te leren. Allemaal hebben wij hetzelfde doel: oude steden verduurzamen met het bewaren van het originele stadsgezicht.

Alkmaar slimmer, groener en leefbaarder

POCITYF is gestart door de Europese Unie om oude steden zoals Alkmaar groener, slimmer en leefbaarder te maken. Samen met de Portugese stad Évora is Alkmaar een ‘vuurtoren stad’ ofwel een voorbeeldstad. POCITYF probeert energie positieve gebouwen of gebieden te maken. Het houdt in dat gebouwen meer duurzame energie produceren dan dat ze zelf gebruiken. Deze te veel aan energie wordt vervolgens gegeven andere gebouwen in de omgeving.

POCITYF Alkmaar bestaat uit een groep verschillende organisaties: gemeente Alkmaar, woningcorporaties Van Alckmaer en Woonwaard, InVesta, Firan, Neroa, Inholland, TNO, HVC en Connexxion.

‘Onderdeel zijn van project POCITYF zorgt ervoor dat wij een voorbeeld zijn in de energietransitie. Als gemeentelijke organisatie willen wij onze gebouwen steeds verduurzamen. Het energiepositieve sportgebouw De Meent is daar het toonbeeld van. Daarbij is het betrekken van inwoners in verschillende fases van duurzame projecten een belangrijke succesfactor. ’

– Wethouder Duurzaamheid Christian Schouten

Circulair geïsoleerde woningen in Bloemwijk

‘Fijne, energiezuinige en betaalbare woningen bieden in een prettige leefomgeving’ is het doel van woningcorporatie Van Alckmaer voor de nieuwe Bloemwijk. In de wijk werden ruim 160 woningen gesloopt. Ervoor terug kwamen 11 eengezinswoningen en 42 appartementen. De woningen zijn op een circulaire manier geïsoleerd: de isolatie is gemaakt van weggegooid kunststof. Inmiddels liggen de daken vol met zonnepanelen en zorgen warmtepompen voor verwarming en warm water. Vijf woningen hebben batterijen om de elektriciteit in op te slaan en later te gebruiken.

Verwarmen met een ijsmachine in sportcomplex De Meent

Sportcomplex De Meent heeft maar liefst 2.650 zonnepanelen geplaatst. De elektriciteit die de zonnepanelen opwekken wordt ook opgeslagen in een batterij. Met de hulp van de POCITYF-subsidiegeld installeerde het sportcomplex een bijzonder systeem. Het systeem gebruikt warmte uit de ijsmachine van de ijsbaan voor de verwarming. Het gebouw heeft daarbij duurzame koeling én een energienetwerk die de energie zo slim mogelijk regelt. De Meent is daarmee een vooraanstaand duurzaam voorbeeld onder de (sport)gebouwen.

Connexxion rijdt op zonne-energie van De Meent

Na een onderzoek door TNO, Transdev en Connexxion lukte het om bussen van Connexxion te laten rijden op de zonne-energie van sportgebouw De Meent . Zo hoeft de energie maar een korte afstand af te leggen voordat het daadwerkelijk gebruikt wordt. Hoe korter hoe beter. Deze manier van omgaan met energie is uniek in Alkmaar.

Minder energie voor flatgebouw Noordertogt

Het flatgebouw Noordertogt aan de Van de Veldelaan is flink verduurzaamd. Woningcorporatie Woonwaard plaatste maar liefst 910 zonnepanelen op het dak en aan de zijkant van het flatgebouw. De zonnepalen wekken alle elektriciteit op die nodig is voor de flat. Om energie te besparen is het dak geïsoleerd met opnieuw gebruikte materialen. Met deze verduurzaming is de flat beter voorbereid op de toekomst.

Samen met de Alkmaarders

Naast alle duurzame verbouwingen wil POCITYF de inwoners samenbrengen. Bijvoorbeeld via de zogenoemde TIPPING-methode: een bijzondere manier waar Alkmaarders die wel en niet te maken hebben met het onderwerp duurzaamheid samen duurzame oplossingen bedenken. Ook organiseren de gemeente en Junior IOT wedstrijden rondom duurzaamheid voor kinderen. Zo start in het voorjaar het project ‘School reinventing Cities’. Basisschoolleerlingen maken van oude gasterrein aan de Helderseweg een nieuwe omgeving waar wordt gebouwd, energie opgewekt en voedsel verbouwd. Niet in het echt, maar in het computerprogramma Minecraft.

Meer weten? Kijk op: www.alkmaar.nl/pocityf en www.pocityf.eu