ALKMAAR - Aanstaande zaterdag 21 april organiseert een groep enthousiaste inwoners van Markenbinnen samen met de gemeente Alkmaar een informatiemarkt over duurzaam wonen. De markt vindt plaats van 14.00-17.00 uur in en om buurthuis Het Trefpunt, Bongerdstraat 1 in Markenbinnen.

Het initiatief van de markt komt voort uit het oprichten van een energiecorporatie door een aantal dorpsbewoners. Deze bewoners voorzien voor een belangrijk deel in hun eigen energiebehoefte door het gemeenschappelijk beheer van een groot aantal zonnepanelen. Met de organisatie van de markt willen de bewoners en de gemeente Alkmaar stimuleren dat meer huishoudens overgaan tot duurzame maatregelen in en om hun woning. Speciale aandacht krijgen de mogelijkheden die er zijn om aardgasvrij te wonen.

Scan je woning

Het Duurzaam Bouwloket is op de markt aanwezig met informatie over isolatie, energiebesparing en subsidies die beschikbaar zijn voor duurzame maatregelen. Tevens kunnen geïnteresseerden zich hier aanmelden om in aanmerking te komen voor een gratis energiescan van de eigen woning ter waarde € 600. Met de energiescan wordt de woning doorgelicht op duurzaamheid en wordt een pakket maatregelen geadviseerd om aardgasvrij te wonen.

Ook vinden er demonstraties plaats over hoe zonnepanelen kunnen bijdragen aan de energievoorziening in de woning. Een enthousiaste inwoner van het dorp De Woude zal vertellen hoe hij zijn woning klimaat- en energieneutraal heeft gekregen en wat dit bijdraagt aan zijn wooncomfort.

Wethouder Duurzaamheid Jan Nagengast (CDA): ’Het is goed om te zien dat de bewoners in Markenbinnen zelf het initiatief nemen om voor deze duurzaamheidsmarkt. Wij als gemeente steunen dit dan ook graag en ik hoop dat we het dorp nog meer kunnen verduurzamen.’