ALKMAAR - Op woensdag 15 maart 2023 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Waterschap. Als u zelf niet kunt stemmen, dan kunt u een andere kiezer voor u laten stemmen. Dit heet stemmen bij volmacht. Er zijn twee soorten volmachten: een schriftelijke en een onderhandse volmacht.

De kiezer die voor u gaat stemmen, mag per verkiezing maximaal twee stemmen per volmacht uitbrengen. Dit moet tegelijk met zijn of haar eigen stem gebeuren.

Onderhandse volmacht

Als iemand voor u gaat stemmen die ook in Alkmaar woont en zelf gaat stemmen, kunt u de achterkant van uw eigen stempas invullen. U vult de naam in van degene die voor u gaat stemmen en u moet allebei uw handtekening zetten. Ook geeft u (een kopie van) uw identiteitsbewijs mee of een digitale foto van uw identiteitsbewijs. Met de app KopieID van de Rijksoverheid, maakt u op een veilige manier een kopie van uw identiteitsbewijs. U kunt dan de foto en het Burgerservicenummer (BSN) onleesbaar maken.

Schriftelijke volmacht

Als iemand voor u gaat stemmen die niet in Alkmaar woont, kunt u een schriftelijke volmacht aanvragen bij de gemeente. Omdat er op 15 maart 2 verkiezingen zijn, is er een formulier voor de Provinciale Staten-verkiezing en een formulier voor de Waterschapsverkiezing. Deze formulieren staan op: www.alkmaar.nl/direct-regelen/verkiezingen/voor-kiezers/volmacht-iemand-anders-laten-stemmen. U kunt ze thuis invullen en ondertekenen. Daarna kun u ze digitaal versturen. U moet hiervoor inloggen met uw DigiD.

De aanvraag moet uiterlijk 10 maart bij gemeente binnen zijn.

Provinciale Staten:

Voor deze verkiezing kunt u iemand machtigen die in de provincie Noord-Holland woont en zelf ook gaat stemmen.

Waterschap:

Voor deze verkiezing kunt u iemand machtigen die zelf gaat stemmen en in een gemeente woont binnen het Waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Dit zijn de gemeenten Amsterdam (gedeeltelijk), Bergen, Beverwijk, Castricum, Den Helder, Dijk en Waard, Drechterland, Edam-Volendam, Enkhuizen, Heemskerk, Heiloo, Hollands Kroon, Hoorn, Koggenland, Landsmeer, Medemblik, Oostzaan, Opmeer, Purmerend, Schagen, Stede Broec,Texel, Uitgeest, Velsen (gedeeltelijk), Waterland, Wormerland en Zaanstad.