ALKMAAR - Een delegatie van Alkmaarse sporters reisde deze zomer samen met hun coaches naar Coventry in Engeland om daar deel te nemen aan de International Children’s Games (ICG). De sporttalenten streden mee in twee sporten, het zwemmen en de atletiek. Deze week werden de prijswinnende deelnemers aan de ICG gehuldigd op het stadhuis.

De Alkmaarse atleten behaalden zeven medailles, een sportieve prestatie waar de gemeente Alkmaar trots op is, zoals wethouder sport Nicole Mulder liet blijken tijdens de huldiging van de sporters op het stadhuis. Ze sprak haar waardering uit voor de inzet van de sporters. Ook voor hen die geen medailles behaalden.

Records

Dit jaar reisden tien atleten van atletiekvereniging Hylas en acht zwemmers van zwemvereniging DAW, samen met hun coaches en vertegenwoordigers af naar Engeland. Van de prijswinnaars behaalde Emma Le Blansch goud. Zij won met overmacht het kogelstoten dankzij een mooi persoonlijk record van 12,26 m. Tim Posthuma de Boer scoorde zilver bij het verspringen en brons bij het hoogspringen, eveneens met persoonlijke records. Zijn beste vertesprong was 5,99m en hij verraste met 1,78m. Het meiden 4x100m estafetteteam, bestaande uit Femke Hidding, Sarah van Excel en de tweelingzusjes Wendy en Amy Tijmstra, voegden daar nog een zilveren plak aan toe. En passant verbeterden ze de clubrecords van atletiekvereniging Hylas voor meiden onder 18 én onder 20 jaar naar 50,95s.

Ontmoeten

Elk jaar reist Alkmaar met een delegatie jonge sporters af naar de International Children’s Games, een door het Internationaal Olympisch Comité erkend evenement voor sporters van 12 tot en met 16 jaar uit steden uit de hele wereld. Maar de ICG is veel meer dan alleen sport. Het gaat ook om de ervaringen en ontmoetingen, en er is voor de deelnemers een programma met excursies en activiteiten, en natuurlijk zijn er de openings- en sluitingsceremonie. De gemeente Alkmaar steunt de games. Zo zorgt Alkmaar Sport voor de organisatie van de reis en de selectie en het begeleiden van de sporters. In 2015 vonden de ICG plaats in Alkmaar.