ALKMAAR - De Ten Brinke Group, de gemeente Alkmaar, Bouwfonds Property Development (BPD) en AM werken samen om van het Ringerskwartier een groen, duurzaam en prettig verblijfsgebied te maken dat in het teken staat van wonen, winkelen, verblijven, genieten en beleven. De Ten Brinke Group heeft het herontwikkelingsplan voor de Ringersfabriek afgerond en start binnenkort met de verkoop van de appartementen. De gemeente Alkmaar heeft het plein voor de fabriek officieel omgedoopt tot het Ringersplein en een ontwerp voor de herinrichting vastgesteld. Daarmee komt de herontwikkeling van het Ringerskwartier nog verder tot leven.

Klik hier voor een introductiefilm over de herontwikkeling van het Ringersplein.

Ringersfabriek
Met de lancering van de verkoopwebsite (https://woneninderingersfabriek.nl) door de Ten Brinke Group start de volgende fase in de herbestemming van de Ringersfabriek. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf vandaag via de verkoopwebsite bij Leygraaf Makelaars inschrijven voor de 73 appartementen die in de voormalige chocoladefabriek gerealiseerd worden. In opdracht van de ontwikkelende aannemer de Ten Brinke Group heeft Hurenkamp Architecten samen met diverse adviseurs zoals BOEi de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan het herbestemmingsontwerp voor het monument dat dit jaar 100 jaar bestaat. De voormalige cacao- en chocoladefabriek is een mooi voorbeeld van industrieel erfgoed in Alkmaar, ontworpen én gebouwd door de familie Ringers. Tot en met de sluiting in 1973 vervulde de fabriek een belangrijke maatschappelijke rol in de gemeente en de regio als werkgever voor vele Alkmaarders.

De 73 appartementen in de Ringersfabriek zijn gelegen op de 1ste tot en met de 5de verdieping. Onderdeel van het herbestemmings- en restauratieplan is de sloop van enkele kleine bouwdelen uit de jaren 80 en 90. Wat overblijft zijn de bouwdelen die gerealiseerd zijn tussen 1920 en 1951. Door de grote variatie in constructie, bouwtechniek en uitstraling heeft elk van de vijf bouwdelen en elk van de 73 appartementen zijn eigen karakter.

De appartementen kennen een grote variëteit in afmeting, van 65 m² tot en met 210 m² en zijn voorzien van loggia’s, balkons en dakterrassen.De appartementen kenmerken zich door hoge industriële plafonds, grote raampartijen en karakteristieke elementen. Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van de herbestemming. Alle woningen zijn goed geïsoleerd, ontvangen warmte via het stadswarmtenet en zijn voorzien van een warmteterugwinningsinstallatie (WTW).

De begane grond van de fabriek wordt weer levendig en gaat voornamelijk bestaan uit een publiekstoegankelijke functie in de vorm van diverse horecagelegenheden. Ook is er ruimte voor één of twee kantoren op de begane grond.

Ringersplein
Voor de buitenruimte van het Ringerskwartier heeft het college van de gemeente Alkmaar het ontwerp van DELVA Landscape Architecture & Urbanism vastgesteld. Dit wordt gefaseerd uitgevoerd. Als eerste wordt het gebied aan de voorzijde van de Ringersfabriek en het Ringers Winkelcentrum opnieuw ingericht. Het plein heeft officieel een nieuwe naam gekregen. Wethouder Paul Verbruggen heeft vrijdag 15 mei jl. samen met Gea de Rooij (kleindochter van mededirecteur Theo Ringers van de voormalige chocoladefabriek) het plein officieel gedoopt tot het Ringersplein.

De ‘versteende’ Noorderkade verandert in een groene promenade met het Ringersplein als bruisend hart. Het is uniek dat op deze plek – midden in de stad, in het verlengde van het historische centrum - het mogelijk is een duurzame en mooie woon-, werk- en leefomgeving te realiseren. Het Ringersplein brengt mensen samen en biedt ruimte aan iedereen om te ontmoeten, flaneren, verblijven, sporten, genieten en verwonderen. Het plein wordt voorzien van een waterelement dat ook als podium kan dienen en er is ruimte voor terrassen en evenementen. Een groot gedeelte wordt ingericht met beplanting en bomen die een bijdrage leveren aan de biodiversiteit binnen de stad.

Voor de kosten van de eerste fase van de inrichting van het Ringersplein wordt aan de gemeenteraad een krediet van € 2.250.000,- gevraagd. Na goedkeuring kunnen de werkzaamheden in het najaar van 2020 starten.