ALKMAAR - De herdenking van de Slag bij Rustenburg vindt plaats op woensdag 11 oktober om 15.00 uur in Stompetoren. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Restaurant Het Schermer Wapen aan de Oterlekerweg 3 in Stompetoren is het verzamelpunt om 14.30 uur. Daarna lopen de aanwezigen om 14.45 uur naar het verzetsmonument bij de algemene begraafplaats.

Op de algemene begraafplaats wordt om 15.00 uur twee minuten stilte gehouden, gevolgd door het leggen van een bloemstuk door burgemeester en zijn echtgenote. Na afloop wordt in restaurant Het Schermer Wapen een kopje koffie of thee aangeboden.

Wapendropping

In de nacht van 10 op 11 oktober 1944 is een groep verzetsmensen na een wapendropping in de Wogmeer door verraad in een val gelopen. Er ontstond een hevig vuurgevecht tussen de verzetsgroep en Duitse militairen. Gerard Veldman kwam daarbij ter plekke om het leven, een tweede man viel gewond in handen van de Duitsers. De anderen wisten nog te vluchten naar een boerderij in de Schermer maar werden daar gevonden en direct neergeschoten. Boerderij 'Houtlust', gelegen aan de Zuidervaart, werd door de Duitsers in brand gestoken. Deze gebeurtenis staat bekend als 'De slag bij Rustenburg'.

Helden

De namen van de omgekomen verzetshelden zijn : Dirk de Boer DZ, Piet de Boer, Johannes de Jong, Piet Koning, Floor Niele, Johannes de Reus, Siem Spierenburg, Gerard Veldman, Jacob Wagenaar, Piet Wagenaar, Jan Walter, Rein Witteveen en Frans van der Zeijden.