BERGEN - Afgelopen maandag 11 juni herdachten kinderen en volwassenen het voormalig Kamp Schoorl bij het monument nabij Buitencentrum 'De Schoorlse Duinen'. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de mensen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit kamp zijn gedeporteerd naar onder meer het concentratiekamp Mauthausen.

Voordat de kransen werden neergelegd, hielden burgemeester Hetty Hafkamp, Ibeline Siersma Polak van het comité kamp Schoorl en prof. dr. Evelien Gans van het NIOD een toespraak. Ook leerlingen van basisscholen Het Klimduin en Teun de Jager en Rabbijn S. Spiero gaven een voordracht aan de vele aanwezigen.

Tentoonstelling

De reizende tentoonstelling 'Waarom schrijf je me niet" is vlak voor de Herdenking geopend in Buitencentrum Schoorlse Duinen en te bezoeken tot 20 juni 2018. Het gaat over vijf mensen tijdens hun leven voor en tijdens WOII: een Joodse jonge man, een verzetsman, een Joods pubermeisje en een vluchteling uit Duitsland en zijn vriendin. We volgen hen door kampen en getto’s tot aan hun dood of bevrijding.

De expositie laat zien hoe hun privacy en identiteit werd afgenomen, dat zij geen idee hadden wat hen te wachten stond en geen mogelijkheid hadden aan hun lot te ontkomen. Op de website www.pudv.nl De website wordt in een nieuw venster geopend leest u meer informatie over de tentoonstelling.