BERGEN - Dit jaar wordt Kamp Schoorl voor de 27 e keer herdacht. Dit gebeurt bij het monument dat op initiatief van de Stichting ‘Vriendenkring Mauthausen’ is opgericht ter nagedachtenis aan de mensen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit kamp zijn gedeporteerd naar onder meer het concentratiekamp Mauthausen. De herdenking is op maandag 11 juni vanaf 14.00 uur bij het monument bij Buitencentrum ‘De Schoorlse Duinen’ aan de Oorsprongweg in Schoorl.

Kamp Schoorl
De eerste gevangenen die in het kamp verbleven waren 425 joodse mannen die tijdens de razzias van 22 en 23 februari 1941 werden samengedreven op het Jonas Daniël Meyerplein in de hoofdstad. Dit leidde tot de Februaristaking, waarbij duizenden arbeiders en anderen in Amsterdam en omliggende steden het werk neerlegden uit protest tegen het brute optreden tegen hun joodse stad- en landgenoten door de Duitse bezetter. Op 11 juni 1941 was er in Amsterdam opnieuw een grote razzia. Daarbij werden 310 joodse mannen opgepakt en in Kamp Schoorl gevangen gezet. Voor ongeveer 1900 mensen is Kamp Schoorl de eerste etappe geweest van een lange lijdensweg naar de nazi-kampen elders. Meer dan 1000 van hen, voornamelijk joodse en politieke gevangenen, zijn daarvan niet teruggekeerd.

Programma
Het programma ziet er als volgt uit:
- 14.00 uur Welkomstwoord door John van Woezik (communicatie gemeente Bergen)
- 14.05 uur Toespraak door burgemeester Hetty Hafkamp
- 14.10 uur Toespraak door mevrouw Ibeline Siersma Polak namens het Comité Kamp Schoorl
- 14.15 uur Toespraak door mevrouw prof. dr. Evelien Gans, onderzoeker bij het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
- 14.20 uur Voordrachten door leerlingen van basisschool Het Klimduin en Teun Jager
- 14.30 uur Jizkor door rabbijn S. Spiero
- 14.35 uur 1 minuut stilte
- 14.40 uur Bloemlegging onder begeleiding van John van Woezik
- 15.00 uur Sluiting en uitnodiging voor de tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet” aansluitend koffie en thee in Buitencentrum Schoorlse Duinen

Bloemstuk
Wilt u een bloemstuk neerleggen bij het monument dan kunt u dit aanmelden via email: rebeccamol@debuch.nl (graag voor 1 juni).

Tentoonstelling
Na afloop van de herdenking is er gelegenheid om de Tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet” te bezoeken in het buitencentrum. De Nederlands-Duitse reizende tentoonstelling gaat over vijf mensen tijdens hun leven voor en tijdens WOII. We volgen hen door kampen en getto’s tot aan hun dood of bevrijding.