ALKMAAR - Herdenkingen 4 mei Alkmaar, De Rijp/Noordeinde, Stompetoren en Oudorp.

De activiteiten rondom 75 jaar vrijheid zijn hard getroffen door de aangescherpte maatregelen om snelle verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, is nu helemaal zichtbaar. Gemeente Alkmaar herdenkt op 4 mei allen die zijn gevallen voor onze vrijheid. Maar wel op gepaste wijze. Alkmaar Centraal legt dit vast en zendt de herdenkingen op 4 mei uit. Zo is iedereen in de gelegenheid de herdenkingen vanuit huis bij te wonen.

Programma zonder publiek
In Alkmaar, De Rijp/Noordeinde en Stompetoren leggen burgemeester Piet Bruinooge en echtgenote Elly Bruinooge kransen bij de monumenten. Gevolgd door een korte aangepaste ceremonie in aanwezigheid van een lid van de 4 mei comités. Er zijn geen stille tochten. Ook niet vanuit Oudorp naar Sint Pancras. De burgemeester spreekt vooraf één herdenkingsrede uit gericht aan alle Alkmaarders.

Samen herdenken
Alkmaar Centraal legt de herdenkingen vast op beeld. Op 4 mei op een nog te bepalen tijdstip, is dit te volgen via Alkmaar Centraal en later via YouTube terug te zien. Dit is voorafgaand aan de Nationale Herdenking die NPO1 live uitzendt.

Alle andere evenementen met publiek in het teken van 75 jaar vrijheid, 4 mei herdenkingen en 5 mei vieringen, zijn uitgesteld of afgelast.

Vlaggen op 4 en 5 mei
De Nederlandse vlag, zonder wimpel, hangt dit jaar op 4 mei de hele dag halfstok. Op 5 mei hangt de Nederlandse vlag, zonder wimpel, in top.