ALKMAAR - Op zaterdag 1 april, een week na de landelijke compostdag, kunnen inwoners van de gemeente Alkmaar gratis compost ophalen. Tussen 9.00 uur en 16.00 uur kunt u terecht bij Stadswerk072 aan de Herculesstraat 71 in Alkmaar. U moet zelf een schep meenemen om de compost in een meegebrachte zak of aanhanger te scheppen. Let wel: Op = op.

Stadswerk072 organiseert deze actie samen met HVC, die het compost beschikbaar stelt. De compost wordt gemaakt van het ingezamelde groente- fruit- en tuinafval (GFT). Wanneer u de compost in uw tuin gebruikt, hergebruikt u in feite uw eigen afval op een nuttige en duurzame manier. Iedere volle groene rolcontainer van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost.

Goede kwaliteit

Compost kan alleen gemaakt worden van kwalitatief goed GFT-afval. Daarom is het belangrijk om uw afval op de juiste manier te scheiden. Op de website van Stadswerk072 vindt u tips en leest u wat allemaal bij GFT-afval thuishoort.

De toepassingen en voordelen van compost

Compost kan gebruikt worden als bodemverbeteraar. Het verbeter de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Compost is goed voor zowel zand- als kleigrond. Zandgrond krijgt meer samenhang en wordt beter vochthoudend, terwijl kleigrond juist meer lucht krijgt en daardoor beter bewerkbaar wordt. Compost gemengd met wat aarde is goed te gebruiken als potgrond of tuinaarde. Ten slotte gaat compost bodemziekte tegen.