ALKMAAR - Gemeente Alkmaar organiseert op 12 april 2024 in TAQA Theater de Vest een gratis bijeenkomst voor senioren over allerlei vormen van online criminaliteit. Bezoekers krijgen ook tips om te voorkomen dat ze hier slachtoffer van worden. Wethouder Arie Epskamp opent de bijeenkomst. Catherine Keyl presenteert het programma. Kom ook. U bent van harte welkom!

De inloop is vanaf 13.30 uur. De bijeenkomst start om 14.00 uur en duurt tot 15.30 uur. Daarna kunt u onder het genot van een hapje en een drankje langs informatiestands van diverse organisaties, zoals de gemeente, Seniorweb, de bibliotheek, Rabobank/Interpolis en Politie.

Aanmelden

Er zijn meerdere gemeenten die deze bijeenkomst organiseren. Meld u aan door een mail te sturen naar highimpactcrimes@minjenv.nl Geef in de mail aan in welke gemeente u de bijeenkomst bezoekt en met hoeveel personen u komt.
Wethouder Arie Epskamp: Als senioren meer inzicht hebben in hoe online fraude werkt, zijn ze een stuk weerbaarder tegen deze vorm van criminaliteit. Gelukkig hebben veel mensen het nu al door als zaken niet kloppen. Wilt u ook beter bestand zijn tegen online fraude, kom dan vooral naar de bijeenkomst op 12 april. Tot dan.

Onderwerpen bijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst krijgt u voorlichting over de verschillende vormen van online criminaliteit, zoals aan- en verkoopfraude, bankhelpdeskfraude, hulpvraagfraude via bijvoorbeeld WhatsApp en phishing. Met een gevarieerd programma worden deze veel voorkomende manieren van (digitale) fraude en oplichting over het voetlicht gebracht. Een panel van deskundigen beantwoordt vragen en geeft concrete tips. Niet alleen om deze vormen van oplichting te voorkomen, maar ook over wat u moet doen als u ondanks alles toch slachtoffer bent geworden.

Veel slachtoffers

In 2023 was één op de vijf Nederlanders slachtoffer van online criminaliteit. Slachtoffer worden van vaak gewiekste oplichtingspraktijken op het internet kan iedereen overkomen. Dus ook ouderen. De maand april staat in het teken van senioren en online veiligheid. Daarom organiseert de gemeente deze bijeenkomst, in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid, Noord-Holland Veilig en Interpolis.

Meer informatie

Lees meer informatie op de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl