ALKMAAR - Op 11 maart ondertekende wethouder dierenwelzijn, Robert te Beest namens de gemeente Alkmaar de overeenkomsten voor dierenvervoer en – opvang. Dit deed hij bij de Dierenbescherming met directeur Co’tje Admiraal , en de wethouders van, Castricum, Ron de Haan en Rob Opdam van Heiloo. Wethouder Arend Jan van den Beld van Bergen tekent op een later moment. De overeenkomsten gaan over het vervoeren en opvangen van dieren door de Dierenbescherming. De overeenkomsten gelden vanaf 2022 voor een periode van vier jaar, met de mogelijkheid tot verlenging.

Gemeenten hebben een wettelijke taak bij de opvang en het vervoer van zwerfdieren. Om kwalitatief goede dierenopvang in de regio te kunnen waarborgen is hiervoor een aanbesteding geweest. De aanbesteding is gezamenlijk door de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo, Dijk en Waard, Hollands Kroon en Schagen uitgezet.

Overeenkomsten

De overeenkomsten tussen de Dierenbescherming en de gemeenten Alkmaar, Castricum, Bergen en Heiloo betreffen afspraken over het dierenvervoer door de Dierenambulance Noord-Kennemerland van de Dierenbescherming. De opvang van honden, katten en overig gehouden diersoorten wordt gedaan door de Stichting Dierentehuis Alkmaar e.o, onderdeel van de Dierenbescherming. Konijnen en knaagdieren worden opvangen in het Knaagdierencentrum van de Dierenbescherming in IJmuiden. De overeenkomsten zijn voor de duur van vier jaar en mogen drie keer met twee jaar verlengd worden.

De aanbesteding is gezamenlijk uitgezet met regiogemeenten Dijk en Waard, Hollands Kroon en Schagen. Deze gemeenten sluiten ook samen een overeenkomst met de Dierenbescherming.

Dierenbescherming

De Dierenbescherming zet zich dag in, dag uit, in voor dieren in nood. Dat doen zij met dierenambulances en dierenopvangcentra, maar ook met preventiewerk en dier sociaalmedewerkers samen met duizenden vrijwilligers die zij in het land hebben. Inwoners die een huisdier of een in het wild levend dier aantreffen dat hulp nodig heeft kunnen 24 uur per dag, 7 dagen per week contact opnemen met de meldkamer van Dierenambulance Noord-Kennemerland via 088 811 3750.

Voor de opvang honden, katten en andere gehouden diersoorten kunt u contact zoeken met Dierentehuis Alkmaar, Westerweg 70 in Purmerend 088 8113690. Konijnen en knaagdieren worden ondergebracht in het Knaagdierencentrum, Heerenduinweg 8 in IJmuiden 088 811 3455.

Informatie

Meer informatie over de Dierenbescherming en hun werkzaamheden, de vrijwilligers en de projecten kunt u vinden op www.dierenbescherming.nl.