ALKMAAR - Wethouder Pieter Dijkman voert videogesprekken met ondernemers uit Alkmaar om te horen hoe zij ondernemen tijdens de coronacrisis. Waar worstelen ze mee en met welke creatieve oplossingen bieden ze de crisis het hoofd? Deze keer met Willem Schuurman, algemeen directeur van elektrotechnisch dienstverlener Schuurman Groep. Het bedrijf werd eind oktober uitgeroepen tot winnaar van NHN Business Award 2020. In het rapport is de jury lovend over het bedrijf: “Schuurman laat door de jaren heen interessante ontwikkelingen zien. De uitdagende en ambitieuze stap van Schuurman in de energietransitie met de batterijopslag-oplossingen voelt als een echte frontrunner.”

Van harte gefeliciteerd met het behalen van deze mooie award. Het was door Corona wel een andere avond dan eerdere uitreikingen. Hoe kijk je terug op het winnen van deze eervolle prijs?
Dat ging inderdaad anders dan anders, maar het was er niet minder spannend om. We zijn als bedrijf reuzetrots op deze aansprekende prijs. We hebben op veel punten uit de jurybeoordeling goed gescoord, maar we zien de prijs toch vooral als een bevestiging van de goede koers, die we als bedrijf zijn ingeslagen op het vlak van duurzame technologie voor energieopslag.

Kunt je iets vertellen over de organisatie?
Het bedrijf is nu al bijna honderd jaar ‘in de familie’. Mijn opa richtte het in 1923 op in een pandje aan de Ridderstraat en omdat dat snel te klein werd, verhuisde hij naar het Schermereiland. In 1928 kocht hij het Amsterdams Koffiehuis op het Hofplein en vervolgens alle naastgelegen panden. Toen mijn vader het overnam in 1960 constateerde hij dat de oude ‘kruip door, sluip door’-pandjes niet efficiënt waren voor een groothandel. In 1968 koos hij daarom voor complete nieuwbouw op het Hofplein met een ontwerp van architect (Prof.Dr.Ir.) Piet Tauber Toen zich in 1975 een kans voordeed om het bedrijf op de Koelmalaan te vestigen, direct aan de Ring, vroeg hij wederom Tauber om een modern distributiecentrum te bouwen.

Waar jullie inmiddels ook al weer zijn vertrokken, nietwaar?
Klopt, we zijn tot 2008 aan de Koelmalaan (het huidige Koel310) gebleven, maar zitten nu inmiddels al weer zo’n twaalf jaar op bedrijventerrein Boekelermeer. Ik werd bedrijfsopvolger in 1991. We voeren een breed pakket van voornamelijk elektrotechnische producten verdeeld over vijf groepen, van Schuurman Groothandel in Elektrotechniek, Schuurman Consumentenelektronica, Schuurman Elektrokern Solutions (Industriële motoren en drives), Indutecc Renewable Solutions (Duurzame oplossingen voor energie opwekking- en opslag) tot Schuurman Keukens.

Hoeveel mensen werken er in het bedrijf?
Totaal werken er bij ons 160 mensen in 8 vestigingen verspreid over Nederland, aangestuurd door een MT, met naast mij een financieel directeur en twee BU-directeuren voor onze bedrijfsvoering. Wij laten we ons inspireren door ‘mens en technologie’. De mens is dan ook dé drijfveer achter de duurzame en innovatieve technieken die we toepassen.

Waar blijkt dat mensgerichte uit?
Dat blijkt uit het feit dat medewerkers en klanten centraal staan en dat electrotechnische producten die mensen in hun dagelijks leven gebruiken bij ons een prominente plaats hebben. In de toepasbaarheid van die elektrotechniek voor mensen ligt de sleutel voor verduurzaming. We zijn heel recht in de leer als het om toepassing van innovatieve technologieën en het duurzaam gebruik van grondstoffen gaat. Zo is circulair gebruik van grondstoffen bij ons echt van ‘cradle to cradle’, of in het geval van bijvoorbeeld onze zonnepanelen ‘van zand tot klant tot zand’. Veel duurzame technieken leiden nog altijd tot verontreinigende en niet herbruikbare afvalproducten. Neem bijvoorbeeld de lithium-ion batterij in elektrisch aangedreven auto’s. De nikkelmetaalhydride-batterijen die wij voor energieopslag gebruiken, zijn weliswaar wat zwaarder, maar altijd weer her te gebruiken. Geheel te recyclen dus en prima geschikt voor de opslag op wijk- of buurtniveau van door burgers zelf opgewekte energie.

Wat kan de overheid doen om dit mogelijk te maken?
Gemeenten zouden in hun bouwvoorschriften veel scherpere eisen moeten stellen aan te recyclen materialen. Onze zonnepanelen voldoen daar bijvoorbeeld al aan. Ook zou de overheid de grote energieleveranciers saldering moeten verbieden. Als je meer energie terug levert dan je gebruikt, levert dat je als burger haast niets op. Bovendien kun je nu nog geen energie aan je buurman leveren. We passen inmiddels beproefde energie-opslagsystemen van Zweedse origine toe bij grote bedrijven als ABN AMRO en Shell. Maar deze techniek kan ook heel goed bij de mensen thuis en in de buurt worden gebruikt. Steeds meer apparaten bij je thuis worden smart en IP-adres gestuurd. Als consument kun je ze heel goed aan elkaar koppelen en zo opwekking en gebruik van energie optimaal benutten, zeker met een buurtbuffer voor energie. Ik noem dit de democratisering van de energielevering. Daar moet de politiek zich hard voor maken.

Hoe ziet je de toekomst van het bedrijf?
Het moge duidelijk zijn, wat ons betreft zit er nog heel veel potentie in onze sector. Gelukkig zijn we tot nu redelijk gespaard gebleven voor de gevolgen van de corona. Al zijn de maatregelen met een distributiecentrum met vijftig man, die natuurlijk niet thuis kunnen werken, soms best een uitdaging. Toch zie ik, zeker als we het virus achter ons kunnen laten, de toekomst voor de onderneming met vertrouwen tegemoet. Tot slot hoop ik intensief te kunnen blijven samenwerken met de gemeente(n), niet alleen aan een project zoals het aanlichten van de Accijns- en Waagtoren, maar ook aan de Regionale Energie Strategie (RES). Als bedrijf blijven we immers bijzonder graag, in de voetsporen van mijn voorgangers, duurzaam aan de regio verbonden.