ALKMAAR - Alkmaar is sinds afgelopen woensdag een schaaktafel rijker. Op het schoolplein van basisschool Kardinaal de Jong deed wethouder sport Pieter Dijkman op de tafel de eerste officiële openingszet tegen schaakgrootmeester Lucas van Foreest.

Grootmeester Lucas van Foreest, die roots heeft liggen in Alkmaar (zijn voorouders waren bestuurder van de stad Alkmaar) én in het schaken (zijn overgrootvader en diens broer waren Nederlands Kampioen Schaken), was speciaal voor deze gelegenheid naar Alkmaar gekomen. Onder luide aanmoedigingen van de schooljeugd, aanwijzingen van de bewoners uit de wijk en onder toeziend oog van de toernooidirecteur van het Tata Steel Chess Tournament met een afvaardiging van Tata Steel, deden de bestuurder van Alkmaar en Grootmeester Van Foreest een aantal zetten op de nieuwe schaaktafel.

“Begin dit jaar was Alkmaar gaststad van Chess on Tour van het Tata Steel Chess Tournament 2019. Alkmaar wil graag het schaken laten leven in de stad door de denksport een zichtbare plaats in de buitenruimte te geven. Schaken is als spel een eeuwenoude traditie. Het spel zet mensen aan tot een uitdaging, creëert ontmoetingen en kan door en met iedereen gespeeld worden. Al een aantal jaar ligt er een schaakveld op de Paardenmarkt en nu is er dus ook deze mooie schaaktafel in Kooimeer op het schoolplein van Basisschool Kardinaal de Jong”.
-wethouders sport Pieter Dijkman is blij met de aanwinst:

Het was deze middag op het schoolplein van Kardinaal de Jong een levendige ontmoeting, waarbij veel bewoners uit Kooimeer aanwezig waren. Niet alleen om te (leren) schaken, maar ook om kennis te maken met elkaar. Dit onder deskundige begeleiding van schaakvereniging Waagtorenen Alkmaar Sport NV. Ook werden er in samenwerking met de Recycle Werkplaats eigen damstenen gemaakt van gerecycled plastic.