ALKMAAR - Goede tradities houden we vast. Zo ook de Van Foreest Publiekslezing in de Grote Kerk Alkmaar. Tijdens de 20e editie op dinsdag 10 maart vanaf 20.00 uur, spreekt historicus Geerten Waling zijn lezing uit met als titel ‘Nederland als vergeten voorbeeld voor de Verenigde Staten’.

Regionaal Jeugdorkest Artiance verzorgt onder begeleiding van Otto de Jong de muziek. Pieter van Dijk bespeelt het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Toegangskaarten kosten € 7,50. Deze zijn vanaf maandag 3 februari te bestellen via de website van de Grote Kerk Alkmaar.

Gezamenlijk initiatief
De Van Foreest Publiekslezing is een gezamenlijk initiatief van Noordwest Ziekenhuisgroep, Gemeente Alkmaar en Hogeschool Inholland Alkmaar.
De Van Foreest Publiekslezing is een gezamenlijk initiatief van Noordwest Ziekenhuisgroep, Gemeente Alkmaar en Hogeschool Inholland Alkmaar.

Spreker
Historicus Geerten Waling (1986) is onderzoeker aan de Universiteit van Leiden en columnist voor Elseviers Weekblad. Als commentator is hij geregeld te gast op NPO Radio 1 en bij televisieprogramma's, zoals Buitenhof.

Lezing
De Amerikaanse onafhankelijkheid in 1776 was een waarlijk revolutionair moment. Vol spanning keek de wereld toe wat de Founding Fathers gingen doen. Een democratische, federale republiek? Dat was ongehoord. Of toch niet? Nee, sinds 1588 bestond er al zo’n land: de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Nederland dus, in zijn vroegste vorm. In zijn lezing vertelt historicus Geerten Waling over wat we onterecht zijn vergeten: de Verenigde Staten zijn voor een belangrijk deel gevormd door Nederland, Nederlanders en principes die in Nederland zijn uitgedacht en uitgeprobeerd.

Alkmaar als belangrijk economisch en cultureel knooppunt
Al lang voordat in 1573 tijdens de Nederlandse Opstand 'de Victorie' begon, was Alkmaar een belangrijk economisch en cultureel knooppunt. Daarin is een waar monument van lokaal zelfbestuur het Alkmaarse stadhuis, dat 500 jaar geleden in 1520 werd opgeleverd. Een jaar voordat het medische genie Pieter van Foreest in Alkmaar werd geboren. Met dit alles speelt Alkmaar een cruciale rol in het lange proces, dat uiteindelijk zou leiden tot de vrije en welvarende democratische rechtsstaten die we tegenwoordig in grote delen van de wereld zo zijn gaan waarderen.