ALKMAAR - Door de aanscherping van de landelijke noodmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus mogen volgens de huidige noodverordening de komende tijd geen evenementen georganiseerd worden. Burgemeester Roemer van Alkmaar heeft dan ook in een gesprek met de Stichting Intocht Sint Nicolaas in Alkmaar aangegeven dat tot zijn spijt de intocht van Sinterklaas in Alkmaar niet door kan gaan.


“Ik ben een grote fan van het Sinterklaasfeest en heb er als oud-leerkracht jarenlang met veel plezier actief aan meegedaan. Dus ik kan me voorstellen dat dit geen leuke boodschap is. Niet voor de kinderen en niet voor alle vrijwilligers. Maar de noodverordening laat geen ruimte en bovendien moeten we het in het belang van de volksgezondheid ook niet willen. Het is even niet anders.”

Burgemeester Emile Roemer
Burgemeester Roemer heeft grote waardering voor de creativiteit waarmee de stichting heeft nagedacht over de wijze waarop een intocht toch plaats zou kunnen vinden, maar de noodverordening laat daarvoor geen ruimte. De volksgezondheid heeft op dit moment de hoogste prioriteit. Het aantal coronabesmettingen stijgt snel, en uit recente cijfers blijkt inmiddels dat ook de regio Noord-Holland Noord in het risiconiveau 'ernstig' terecht is gekomen. Dat is het op één na hoogste risiconiveau op het coronadashboard van de overheid.

“De teleurstelling was groot toen burgemeester Roemer ons vertelde dat vanwege corona ook het evenement om Sinterklaas op een veilige manier binnen te halen niet door kan gaan. Een heftig bericht voor ons als stichting. Hiermee werden de vele maanden aan voorbereidingen samen met de gemeente in één keer van tafel geveegd. Het evenemententerrein zou het middelpunt zijn van een heuse “SintDriveThrough” met veel muziek, het paard, danspietjes en een meet-and-greet met de Sint en zijn pieten, maar helaas zijn alle evenementen afgelast. We wilden zo graag de Alkmaarse kinderen hun Sinterklaas geven. Een feestje maken in deze vervelende tijd. Maar eerst moet corona weg, daar moeten we met z’n allen voor zorgen, hoe eerder hoe beter.”
Lida Mathot (Stichting Intocht Sint Nicolaas in Alkmaar)

Viering Sinterklaas
Het goede nieuws is dat Sinterklaas in Alkmaar wel wordt gevierd; de schoorstenen blijven open en de winkels ook.

Sinterklaas zou Sinterklaas niet zijn als hij niet nog een plannetje heeft om er toch een feestje van te maken! Samen met alle winkeliers van heel Alkmaar zal er een grootse Mijteractie komen. Alle deelnemende winkels krijgen een mijter met een QR-code in de etalage. Als de code wordt gescand, verschijnt er een boodschap. Het kan van alles zijn: een speurtocht, kleurplaten downloaden, de Sint spreekt je toe of je bent de gelukkige winnaar en leest "GEFELICITEERD, Sinterklaas heeft voor jou een cadeautje klaarliggen!". Ook zijn op internet filmpjes te zien van Sinterklaas! Deze week kun je al vooruitkijken op www.intochtalkmaar.nl.