ALKMAAR - Met een druktemeter via Whatsapp worden bezoekers aan de binnenstad van Alkmaar vanaf nu geholpen om drukte te mijden en zich aan de 1,5 m afstand te houden. Naast dit whatsappje met een actueel beeld van de drukte in de binnenstad, stimuleren gemeente en ondernemers-organisaties ook het gebruik van reserveringsplatforms voor winkels en horeca om drukte in goede banen te leiden.

Wil je weten hoe druk het nu is in de stad? Whatsapp dan naar 06-48529976!
Met de druktemeter is voorafgaand en tijdens een bezoek eenvoudig te zien hoe druk het is in de binnenstad en daarmee te bepalen of het een geschikt moment is om naar het centrum te gaan. Het werkt simpel: je stuurt een whatsappje naar het telefoonnummer van de druktemeter (06-48529976). Je krijgt dan direct een bericht met de actuele drukte. Aan de profielfoto van het automatisch bericht, kun je zien hoe druk het is in de binnenstad. Dit werkt met de kleuren van een verkeerslicht.

Welke drukte-niveaus zijn er?
Er zijn drie drukte-niveaus. De profielfoto van de whatsapp geeft aan op welke kleur het stoplicht staat. Groen: het is rustig in de binnenstad. Bezoek is geen probleem

Oranje: het is druk en er zijn wachtrijen. Het is lastig om afstand te kunnen houden. Je kan beter op een ander tijdstip de binnenstad bezoeken.
Rood: het is TE druk. Het advies is: kom niet naar de binnenstad en kies een andere dag of een ander tijdstip voor een bezoek.
Let op: heeft iemand eerder al een bericht gestuurd, dan krijgt hij/zij geen nieuw antwoord indien de situatie in de stad niet is veranderd. Het laatste bericht is dan nog geldig.

Hoe wordt het drukteniveau bepaald?
De medewerkers van de meldkamer Handhaving bepalen het drukteniveau aan de hand van de camerabeelden van de binnenstad, de drukte in de parkeergarages, de drukte in de fietsvakken en signalen van de collega-handhavers en politie op straat. Er komen nog extra indicatoren, zoals nieuwe telcamera’s. Op deze manier wil de gemeente bezoek spreiden en de kans op drukte verkleinen. De druktemeter wordt in eerste instantie alleen ingezet voor de binnenstad.

Platforms voor het reserveren van tijdsblokken voor bezoek aan winkels en horeca
Naast de druktemeter worden ook websites als ShopTiming en TableTiming in Alkmaar gepromoot. Met deze gratis platforms kunnen fysieke wachtrijen voor winkels en horecagelegenheden worden voorkomen. Met ShopTiming maakt een winkelier zijn eigen tijdsblokken of ‘timeslots’ aan op basis van de maximaal toegestane klantaantallen in de winkel en de gemiddelde winkeltijd van de klant. De klanten kunnen vervolgens vanuit huis hun winkel vinden en een tijdsblok naar keuze reserveren. Met TableTiming kunnen klanten vanuit huis een tijdsblok reserveren om bij de horeca een hapje te eten of te drinken. Ook kunnen zij door het scannen van een QR code voor de zaak plaatsnemen in een digitale wachtrij. Zodra een tafeltje vrij is, krijgt de gast een sms of een email. Deelname aan beide platforms is in Alkmaar nog in ontwikkeling.


Houd het leuk!
Om het bezoek aan de binnenstad veilig te laten verlopen werken ondernemersvereniging Alkmaars Bolwerk, Ondernemend Alkmaar, Alkmaar Marketing, Horeca en Gemeente Alkmaar nauw samen onder de slogan:

HOUD HET VEILIG • Bewaar afstand • Volg de aanwijzingen
HOUD HET RUSTIG • Vermijd drukte • Winkel op weekdagen
HOUD HET LEUK! • Werk mee • Houd de stad open!