ALKMAAR - De zomer loopt op zijn eind, de dagen worden korter en kouder. Het begin van de herfst is hét moment om actie te ondernemen en energiebesparende maatregelen in huis te nemen. Wilt u ook geld besparen én meer comfort de komende winter? Kom dan naar het Duurzame Helden Festival Alkmaar, dat op 16 september van 11:00 tot 16:00 uur wordt gehouden op het Canadaplein in Alkmaar. Het jaarlijkse duurzaamheidsfestival wordt voor de zesde keer gehouden. De toegang is gratis.

Zelf verduurzamen

Het festival geeft u een unieke kans om snel aan goede en complete informatie te komen. Voor onafhankelijk advies over uw woonsituatie gaat u naar het Duurzaam Bouwloket en naar de stand van Alkmaar Energie. Er zijn daarnaast aanbieders van duurzame maatregelen aanwezig én u komt erachter hoe de maatregelen gunstig te financieren zijn. Duurzame investeren in uw huis levert vaak een mooi rendement op.

Alkmaar Aardgasloos

Nederlandse huizen maken bijna altijd gebruik van aardgas voor de verwarming en om mee te koken. Inmiddels is duidelijk dat dit eindig is, Nederland wordt in de toekomst meer en meer aardgasloos. Vraagt u zich af of u dan nog wel lekker kunt koken en wokken? Tijdens het Duurzame Helden Festival worden kookdemo’s gegeven, om 12:00 en om 14:00 uur. Marco Louter laat zien hoe u lekker en makkelijk kunt koken zonder aardgas te gebruiken. Natuurlijk maakt hij zoveel mogelijk gebruik van lokale en biologische producten. Behalve kijken naar de demonstraties mag u natuurlijk ook proeven.

Eerlijk winkelen

Ondernemers van de Eerlijk Winkelen Route Alkmaar zijn ook op het Festival te vinden. Deze ondernemers bieden producten waarbij ze rekening houden met milieu en mens, bijvoorbeeld door zich in te zetten voor mensen die moeilijker kunnen werken. Er is ook de mogelijkheid om biologische producten, zoals honing, ijs en hapjes te proeven. De imker van de bijenstal Beverkoog geeft bovendien een presentatie over de bij in de bibliotheek Alkmaar Centrum, om 13.00 uur.

Wethouder duurzaamheid Jan Nagengast (CDA): “Het is goed om te zien hoeveel aandacht er in Alkmaar en regio al is voor alle soorten van duurzaamheid. Dit jaar ligt de focus van de markt op toepassingen die mensen zelf kunnen gebruiken om hun woning te verduurzamen. Als gemeente proberen we met deze markt nog meer bewustwording te creëren en duurzame initiatieven te stimuleren. Voor zowel bewoners als bedrijven. Ik nodig daarom iedereen uit om zaterdag 16 september naar de markt te komen!”