ALKMAAR - Het wordt drukker op het Olympiapark Alkmaar; op dinsdag 27 juni is het Toeristische Overstappunt (TOP) officieel in gebruik genomen. Samen met de stakeholders van Olympiapark en Recreatie Noord Holland heeft wethouder Pieter Dijkman (VVD) deze locatie officieel onthuld. Een TOP is een informatiepaal waarop recreanten wandel-, fiets- en vaarroutes en informatie over de omgeving kunnen terug vinden.

TOP Olympiapark Alkmaar

Olympiapark Alkmaar is het sportieve en recreatieve hart van Regio Alkmaar. De ideale plek om te sporten, recreëren, om talent te ontwikkelen en ambities waar te maken. Wethouder Dijkman: “Het Olympiapark is de perfecte uitvalsbasis voor een wandel- of fietstocht richting strand historische binnenstad, polders of prachtige duinen. Maar ook op het Olympiapark zelf kan men recreëren. Maak een schaatstocht op de ijsbaan, oefen uw behendigheid op het MTB-parcours of maak kennis met de vele andere sportfaciliteiten. Daarmee is het Olympiapark de ideale locatie voor dit nieuwe Toeristisch OverstapPunt.”

Startpunt voor fietsers en wandelaars

De TOP’s zijn te herkennen als een groene vierkante paal van 2,50 meter hoog en een kleine meter breed. De informatiepaal staat altijd op een knooppunt waar diverse bewegwijzerde fiets- en wandelroutes samen komen. Een TOP is goed bereikbaar met de auto, beschikt over voldoende parkeergelegenheid en er is vaak horeca in de buurt en/of mogelijkheden voor vaartochten. Hiermee is een TOP het perfecte startpunt voor de recreant.

TOP’s in regio Alkmaar

In regio Alkmaar zijn afgelopen maanden zeven nieuwe Toeristische Overstappunten (TOP’s) geplaatst. Provincie Noord-Holland heeft vanuit Agenda Groen bijgedragen aan het realiseren van de TOP’s. Recreatie Noord Holland voert het beheer uit van de routenetwerken in Regio Alkmaar. Met de al in 2014 gerealiseerde TOP’s in De Rijp, Schermerhorn en Uitgeest is Regio Alkmaar nu compleet met in totaal 10 TOP’s: 
  • Gemeente Alkmaar; Alkmaar (Olympiapark), Schermerhorn (Museummolen) en De Rijp (Wollandje)
  • Gemeente Bergen; Hargen aan Zee (parkeerterein) en Egmond Binnen (Oude Schulpweg)
  • Gemeente Langedijk; Broek op Langedijk ( Broekerveiling)
  • Gemeente Castricum: Castricum (Westerplein)
  • Gemeente Heerhugowaard; Heerhugowaard (Park van Luna)
  • Gemeente Heiloo; Heiloo (het Maalwater)
  • Gemeente Uitgeest; Uitgeest (recreatiegebied Zwaansmeer)