ALKMAAR - Vanmorgen opende Kindcentrum Vroonermeer officieel haar deuren. Het nieuwe thuis van basisschool de Lispeltuut, de Openbare Vroonermeerschool en Klein Alkmaar. Twee scholen met elk een eigen onderwijsconcept én kinderopvang onder één dak. Aan wethouder onderwijs Jasper Nieuwenhuizen de eer om het gebouw officieel te openen. Dit deed hij samen met de toekomstige gebruikers: de kinderen van het Kindcentrum Vroonermeer.

Een muur van – door kinderen versierde – verhuisdozen werd met een stormram doorgebroken en daarmee was het pand officieel geopend. De kinderen maakten de ochtend compleet met een percussie optreden en openingslied. “Kies voor jouw talent” klonk het uit volle borst.

Bouw


In 2018 sloten de gemeente Alkmaar, de Stichting Alkmaarse Katholieke Scholen (Saks), de Stichting Ronduit en de Stichting Kinderopvang Alkmaar nu Stichting Klein Alkmaar, een overeenkomst om in de wijk Vroonermeer Noord een nieuw kindcentrum te realiseren. Het duurzaam ontworpen gebouw van architect Frencken Scholl Architecten BV uit Maastricht is gebouwd door aannemer De Geus Bouw uit Broek op Langendijk en installateur Klaver Giant Groep BV uit Obdam. In het kindcentrum komt onderwijs, kinderopvang en sport samen. De basis voor samenwerking is het delen van gezamenlijk ruimte maar ook pedagogisch elkaar te verrijken.


Droombomen


Vanwege de Percentageregeling Alkmaar Kunst in de Openbare Ruimte (PAKOR) reserveert de gemeente Alkmaar bij nieuwbouw 1% van de bouwsom voor kunst in de openbare ruimte.

Bert Schoeren heeft voor het Kindcentrum Vroonermeer de ‘Droombomen’ ontworpen. De kunstenaar wil met de Droombomen de plek levendiger, opgewekter en vrolijker maken. De onvoorstelbare beweging boeit hem. Zoals kabbelend water of flakkerend haardvuur. Dit was het uitgangspunt om de Droombomen te maken die óók onvoorspelbare bewegingen maakt, door de draaiers. Een boom om bij weg te dromen, droombomen dus! Hij wilde echt een blikvanger maken. Dat is hem gelukt, met de grote bomen met oranje/rode draaiers die goed passen bij de kleuren van het gebouw, zodat bomen en gebouw elkaar versterken.

Ook de gouden duiven van Marthe Röling die stonden op de Lispeltuut, zijn meegevlogen naar het nieuwe Kindcentrum Vroonermeer. Samen met de architect is een geschikte plek uitgezocht boven de hoofdentree van het duurzame gebouw.