ALKMAAR - De Kaasmarkt gaat weer van start. Na tweeënhalf jaar wordt op vrijdag 25 maart om 10:00 uur de kaasbel geluid als aftrap van het nieuwe seizoen. Daarmee wordt de 429 jaar oude traditie weer in ere hersteld. Deze keer zijn de eerste belluiders oud-profvoetballer Evgeniy (Lev) Levchenko en actrice Victoria Koblenko. Tijdens de eerste Kaasmarkt wordt dan ook stil gestaan bij de oorlog in Oekraïne.

Dat de Kaasmarkt weer van start kan, is geweldig. Deze buitengewoon mooie traditie hoort bij onze stad en heeft natuurlijk een enorme aantrekkingskracht op bezoekers. Dat er in deze tijd ook aandacht is voor de situatie in Oekraïne is net zo uitzonderlijk als mooi
. Wethouder Pieter Dijkman

Aanvangsbel
Door Covid-19 waren er twee seizoenen lang bijna geen kaasmarkten. Op 1 oktober vond binnen de geldende beperkingen de enige markt van de afgelopen tweeënhalf jaar plaats. Het luiden van de aanvangsbel is daardoor een extra bijzonder moment. Een belluider krijgt overigens maar een keer in zijn of haar leven deze eervolle uitnodiging.

Het is een hele eer om de eerste bel te mogen luiden. Wij houden erg van tradities en bovendien van kaas. Dus toen de vraag kwam, hebben we volmondig ja gezegd. Ook omdat het voor ons een manier is om opnieuw aandacht te vragen voor de situatie in Oekraïne en onze stichting Breath Care for Kids.
Aldus geboren Oekraïner Levchenko

Victoria Koblenko (41) is een Nederlandse actrice, presentatrice en columniste van Oekraïense komaf. Zij speelde onder andere in Goede Tijden, Slechte Tijden, Bloedverwanten en Van God Los en hoofdrollen in diverse Russische komedies. Oud-profvoetballer Evgeniy Levchenko (44) speelde onder meer voor Vitesse, Cambuur en Groningen. Hij kwam acht maal uit voor de nationale ploeg van Oekraïne. Sinds 1 juli 2019 is hij voorzitter van de Vereniging van Contractspelers (VVCS).

Breath Care for kids
Het echtpaar maakt zich op dit moment sterk voor de getroffenen in Oekraïne. In de oorlog die momenteel woedt in Oekraïne worden kinderen niet ontzien. Breath Care for Kids zet zich in voor kinderen in het land dat geteisterd wordt door oorlog en verwoesting. Levchenko is bestuurslid van de stichting.

De oorlog in Oekraïne lijkt ons allemaal te raken, ziet ook burgemeester Anja Schouten:
We zien allemaal de zorgen, angst en verdriet en we krijgen veel reacties van mensen die willen helpen. De initiatieven zijn hartverwarmend. In Alkmaar proberen we nadrukkelijk bij te dragen aan goede, humane opvang. Vooral de Oekraïense kinderen zijn deze dagen veel in mijn gedachten. Juist daarom vind ik het zo bijzonder dat Lev en Victoria naar Alkmaar komen om de bel te luiden.

Alkmaarse kaasmarkten
Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 25 maart tot en met 30 september 2022 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de markt wordt altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie georganiseerd.