BERGEN - De strandafgangen Hargen aan Zee en Egmond aan Zee hebben er een PWN- watertappunt bij. Bezoekers en inwoners met een eigen bidon kunnen hier even bijtanken en genieten van gratis water.

Op maandag 16 oktober, één van de warmste oktoberdagen van deze eeuw, zijn de gratis toegankelijke PWN-watertappunten bij Hargen aan Zee en Egmond aan Zee officieel in gebruik genomen. Onder toeziend oog van wethouder Rash, Peter de Jong (sectormanager Drinkwater a.i. van PWN) en Richard Nan (marketing Hotel Zuiderduin, De Boei en Golfzang) werden beide watertappunten in gebruik genomen. Het watertappunt in Egmond aan Zee is gesponsord door Hotel Zuiderduin.

Water voldoet aan strenge normen

Kraanwater kost nog geen cent per liter. PWN maakt drinkwater van onder andere IJsselmeerwater, wat door de Rijn via de Lek wordt aangevoerd. De duinen bij Castricum filteren voor een groot deel ons water. Het water wordt getest op sporen van circa 700 verschillende stoffen. Pas als het voldoet aan de strengste normen mag het als drinkwater via ondergrondse leidingen naar mensen thuis en andere locaties zoals het watertappunt in Hargen aan Zee en Egmond aan Zee.

Meerdere watertappunten in gemeente Bergen

Gemeente en PWN stimuleren het navullen van bidons of flesjes. Dit is beter voor het milieu, want dan worden er minder plastic flesjes gekocht en is er minder afval. Daarnaast is het drinken van kraanwater gewoon gezond! Er zijn ook al gratis PWN-watertappunten bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen, het Klimduin in Schoorl en in Camperduin.

Het watertappunt staat van maart/april tot en met november nabij de strandafgangen. In de vorstperiode haalt PWN het tappunt weg, controleert het en slaat het op tot het voorjaar.