ALKMAAR - De Europese School in Bergen is aan vernieuwing toe en renovatie of nieuwbouw op de huidige locatie is niet haalbaar. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil mede door de komst van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) naar Amsterdam nieuwe huisvesting realiseren. Onder de slogan ‘closely connected’ presenteert de gemeente Alkmaar aan de Hertog Aalbrechtweg een aantrekkelijke nieuwe locatie en omgeving voor de school.


Een Europese School biedt onderwijs voor leerlingen in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar en is in eerste instantie opgericht voor kinderen van het personeel van instellingen van de Europese Unie. De school in Bergen is op dit moment vooral gekoppeld aan het Joint Research Centre (JRC) in Petten. De Alkmaarse locatie voor de nieuwe school (voor ongeveer 800 leerlingen) is zowel over de weg als het spoor goed bereikbaar vanuit zowel EMA als JRC.

Belang voor de regio
"Zowel voor de huidige leerlingen als voor de medewerkers van het JRC en de huidige school in Bergen, is het van belang dat de school in de regio blijft. Aan EMA-medewerkers heeft de locatie veel te bieden door de goede bereikbaarheid vanuit Amsterdam en doordat onze regio nieuwe medewerkers van het EMA een aantrekkelijke woonomgeving biedt. Ook de regio Alkmaar is gebaat bij de aanwezigheid van de Europese School in de regio. Naast leerlingen met ouders die verbonden zijn aan Europese instellingen (JRC in Petten), volgen ook kinderen van bijvoorbeeld internationale medewerkers van de datacenters uit Wieringermeer en high tech bedrijven in Seed Valley hier hun onderwijs. Daarom stellen wij alles in het werk om de school in de regio te behouden."

Wethouder Paul Verbruggen

Alkmaar closely connected
De gemeente Alkmaar focust zich in de presentatie op de aantrekkelijkheid van de omgeving onder de slogan ‘closely connected’: wonen en leven in een nauw verbonden natuurlijke, levendige, historische, culturele, sportieve en betaalbare omgeving, per auto of OV op slechts 30 minuten afstand van Amsterdam en Schiphol. De volledige presentatie kunt u bekijken op: europeanschoolalkmaar.com