ALKMAAR - Op vrijdag 17 juni reikte burgemeester Anja Schouten in het stadhuis het Ere-insinge in Goud uit aan mevrouw V. (Vitalij) Dumeša. Zij ontving de onderscheiding vanwege haar grote prestaties in de damsport. Aansluitend aan de uitreiking mocht zij om 10.00 uur op de kaasmarkt de kaasbel luiden.

In de week van 1 tot 9 mei 2022 werd het Wereldkampioenschap Landenteams Dammen, onderdeel Classic, gehouden in Antalya (Turkije). Door in de laatste ronde te winnen van Oekraïne behaalde zij de eerste plaats. Daarnaast werd zij samen met Olga Kamysleeva en Heike Verheul vice-Wereldkampioen in het onderdeel Rapid. Door alle gespeelde wedstrijden behaalde mevrouw Dumeša binnen een half jaar de Nederlandse-, Europese- en de Wereldtitel.

Meerdere titels op haar naam

Mevrouw Dumeša is geboren in Riga (Letland) en is op haar 30e naar Nederland verhuisd. Zij begon op haar 9e jaar met de damsport en sleepte al veel prijzen in de wacht. Zij won meerdere medailles bij de Nederlandse-, Europese- en Wereldkampioenschappen Dammen op verschillende onderdelen. Zij is lid van SNA Club Heerhugowaard, die in de landelijke hoofdklasse speelt. Ze is 3-voudig Nederlands Kampioen bij de vrouwen en had al de volgende titels op haar naam staan:

• NL Kampioen 2013 (Blitz), 2015 en 2017;
• Wereldkampioen 2012, Landenteam Blitz;
• Europees Kampioen 2010, Landenteams;
• 3e prijs Europees Kampioenschap in 2014, Landenteams.

Ere-insigne in Goud verleend

Als blijk van waardering voor haar verdiensten in de sport, waarmee zij zowel nationaal als internationaal ook Alkmaar als Sportstad in beeld bracht, ontving mevrouw Dumeša het Ere-insigne in Goud van de stad Alkmaar.