ALKMAAR - Nog iets minder dan 40 dagen en dan begint het Europees Kampioenschap wielrennen in Alkmaar. Het EK Wielrennen Alkmaar zal van 7 t/m 11 augustus 2019 verreden worden. De voorbereidingen van het EK Wielrennen in Alkmaar zijn in volle gang. Eerder waren de routes bekend gemaakt waarop in augustus de strijd om de 13 verschillende medailles plaats gaat vinden. Nu in de weken voor het evenement zullen ook de bewoners en ondernemers goed meegenomen worden.

Met een groot internationaal evenement als het EK Wielrennen zijn er begrijpelijk veel vragen als het gaat om bereikbaarheid en veiligheid. Om hier meer duidelijkheid in te geven worden er deze dagen informatiebrieven verstuurd aan de inwoners en ondernemers die direct of indirect bij het parcours wonen.

Wethouder Pieter Dijkman: ”Veiligheid en bereikbaarheid zijn belangrijke pijlers bij het EK Wielrennen. De stad gaat dan ook niet ‘op slot’. Zo is de binnenstad altijd toegankelijk voor hulp- en nooddiensten. De wedstrijdonderdelen duren niet de gehele dag. Ook zijn er dagen waarop wedstrijdonderdelen zijn die niet of nauwelijks in de binnenstad verreden worden.”

Exacte tijden van wedstrijdonderdelen op de dagen van het evenement zijn terug te vinden op de website www.alkmaar-cycling.com. Daar is ook meer informatie te vinden in de vorm van ‘Veel gestelde vragen’ en komen hier ook nog kaarten met daarop de omleidingen en oversteekplaatsen in de parcoursen.

Side events
Naast dat Europese toprenners door Alkmaar fietsen is er nog veel meer te doen tijdens deze dagen. Alkmaar staat dan volledig in het teken van de fiets. Zo zal het filmhuis Alkmaar zijn programmering aanpassen. In de bioscoopstoelen kan je in de week het EK genieten van enkele wielerfilms en -documentaires. Ook zorgen Theater de Vest en Poppodium Victorie ervoor dat je kunt genieten bij artiesten als Diggy Dex en Danny Vera. Daarnaast organiseert Alkmaar Sport in de 100 dagen in aanloop naar het EK en de 100 dagen daarna diverse sportieve activiteiten met een fietsthema. Ook zullen er diverse acties en activiteiten worden georganiseerd door de ondernemers in de gemeente.

Alkmaar Fietst
Het EK Wielrennen maakt deel uit van het programma Alkmaar Fietst. In dit programma staat de fiets centraal en investeren we in blijvende fietsinfrastructuur en mobiliteit.