ALKMAAR - Bij de Grote Sint Laurenskerk gaat a.s. zaterdag tussen 20.30 en 21.30 het licht uit. De gemeente Alkmaar doet op die manier mee met Earth Hour, een actie van het Wereld Natuur Fonds. Hiermee wordt wereldwijd op een symbolische manier aandacht gevraagd voor onze kwetsbare natuur en klimaatverandering.

Met deze wereldwijde beweging geeft de WWF dit jaar een krachtig signaal af: we moeten zo snel mogelijk van natuurverlies naar natuurwinst. Zo blijft de aarde leefbaar voor iedereen. Het raakt vandaag namelijk ál het leven op aarde. Niet in de laatste plaats onszelf. We moeten de komende jaren drastisch onze manier van leven, consumeren en bedrijfsvoering veranderen.

In duisternis gehuld

WWF-Earth Hour is de grootste internationale campagne van WWF voor de natuur op aarde. Het vindt in bijna alle landen plaats. Van het Opera House in Sydney tot de Erasmusbrug in Rotterdam. Beroemde bouwwerken en locaties die normaal zijn verlicht, zoals de piramides van Gizeh in Egypte en de Eiffeltoren in Parijs, zijn dan een uur in duisternis gehuld. Ook de gemeente Alkmaar sluit zich daarbij aan.

Natuurwinst

De gemeente werkt aan natuurwinst door de vervanging van bestrating door openbaar groen. Er wordt continu gezocht naar geschikte locaties hiervoor. Bij deze vergroening wordt rekening gehouden met het behoud en de versterking van de biodiversiteit.

Mede door dit beleid won de stad in december 2022 de Green Cities Europe Award. De afgelopen drie jaar is al ruim 30.000 m2 meer groen aangelegd in de openbare ruimte. Het groenbeleid draagt ook bij aan de klimaatadaptatieplannen van de gemeente Alkmaar: het inrichten van onze leefruimte om beter voorbereid te zijn op de veranderingen van het klimaat.

Earth Hour-pakket

Met het 60 minuten Earth Hour-pakket hoeven inwoners niet te vervelen in het donker. Romantisch dineren in het donker met vega recepten, leuke spelletjes spelen met het gezin of luisteren naar prachtige natuurgeluiden en verhalen: het WWF-Earth Hour pakket is te downloaden op de website: https://www.wwf.nl/kom-in-actie/earth-hour.