ALKMAAR - Op zaterdag 10 en zondag 11 september gaan er weer een heleboel monumentale deuren open in de gemeente Alkmaar. Op zaterdag in Alkmaar, Oudorp & Koedijk en op zondag in Schermer, Graft & De Rijp. Na een paar toch iets stillere edities, maakt Alkmaar er dit jaar weer een feestje van met meer dan 90 deelnemende monumenten. Een recordaantal!

“Het Open Monumentendagweekend is dé kans om al die (soms verborgen) historische schatten eens van dichtbij én van binnen te bekijken,” geeft wethouder Ad Jongenelen aan.

Het Open Monumentendagweekend in Alkmaar is in feite een cadeautje van de gemeente Alkmaar aan haar inwoners. Wethouder Ad Jongenelen: “De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners op deze manier kennis kunnen maken met het moois dat onze historische gemeente te bieden heeft.”
De organisatie van Open Monumentendag wordt uitgevoerd door de vakgroep Erfgoed van de gemeente, met ondersteuning van honderden vrijwilligers en niet te vergeten de eigenaren van de monumenten die elk jaar hun monument belangeloos open stellen voor bezoek.

Verhalen, jeugdactiviteiten en varen


Ook dit jaar is er weer van alles te doen, te beleven en te bewonderen. Waaronder het jaarlijkse prikkelende jeugdprogramma. En voor de volwassenen de populaire verhalen in de buitenlucht. Ook is er op zaterdag in de Grote Sint Laurenskerk weer de Historische markt waar allerlei erfgoedpartijen zich presenteren. Ook veel monumenteneigenaren bieden de bezoeker iets extra’s. Zoals een expositie of een demonstratie en in verschillende kerken is live orgelspel te horen. Verder kun je op verschillende plekken dit jaar weer varen tussen monumenten. Op zaterdag varen de Alkmaarse zeekadetten je met hun stalen bootjes van hun varend monument De Bulgia naar het Dieselgemaal in Overdie. En op zondag kun je varen vanaf het raadhuis in De Rijp en het Kleinste Huisje van Schermerhorn.

Gratis tickets voor 8 monumenten op afspraak


Er zijn dit jaar acht monumenten die je alleen kunt bezoeken op afspraak met een (gratis) ticket. Dit zijn: Huize De Dieu, Huize Oort, Museumhuis Huys Auerhaen (vanaf 12 jaar), Waagtoren inclusief uurwerk en carillon (vanaf 10 jaar), woonhuis Verdronkenoord, Depot Archeologisch centrum, Lukaskerk Koedijk (incl. lezing), Wilhelminagemaal Schermerhorn (zondag). Deze tickets zijn vanaf 1 september 18.00 uur gratis te bestellen via openmomentendagalkmaar.nl. De kaarten zijn alleen digitaal te bestellen en de voorraad is beperkt, dus wees er snel bij.

Papieren plattegrond


Alle informatie over Open Monumentendag, inclusief een digitale plattegrond, is te vinden op openmonumentendagalkmaar.nl. De vertrouwde papieren plattegrond is inmiddels gratis verkrijgbaar bij onder meer de bibliotheken, VVV’s, musea en horeca.