ALKMAAR - Gemeente Alkmaar staat de horeca dit weekend toe om op het terras binnen een strikte richtlijn beeldschermen te plaatsen voor het EK voetbal. Burgemeester Schouten heeft dit vanmiddag afgesproken in haar kennismakingsoverleg met vertegenwoordigers van de Alkmaarse horeca.“

In deze fase kunnen we door de versoepelingen deze mogelijkheid bieden aan de horeca. Tegelijkertijd moeten we alert blijven. De richtlijn geeft heel duidelijk aan waar de grenzen liggen”, aldus burgemeester Schouten.

Verzoek horeca

Vanaf 26 juni 2021 wordt het verbod op entertainment en beeldschermen in de horeca en op het terras ingetrokken door de overheid. Echter, volgens het horecabeleid in Alkmaar zijn beeldschermen op het terras niet toegestaan. Dit uit oogpunt van het voorkomen van overlast en in belang van openbare orde en veiligheid.

Nu heeft de horeca toch het verzoek gedaan om toch tv-schermen toe te staan op het terras tijdens het EK voetbal. Bij finales van AZ of wedstrijden van vorige EK’s en WK’s zijn in het verleden schermen toegestaan. De ervaringen waren positief.

Richtlijn

Aan de wens van de horeca wordt invulling gegeven met deze afspraak. De horecaondernemer moet wel voldoen aan een richtlijn. Zo mag het beeldscherm niet verder dan 2,5 uit de gevel worden geplaatst, geen geluid, moet het beeldscherm gericht zijn naar de gevel en mag alleen de wedstrijd vertoond worden. Dus geen voor- en of nabeschouwing. Verder gelden de gebruikelijke COVID-maatregelen, zoals alleen zitplaatsen op het terras en anderhalve meter afstand. Na het weekend wordt de richtlijn geëvalueerd.