ALKMAAR - Op vrijdag 28 juli luidt Erna Winters om 10.00 uur de bel op de Alkmaarse kaasmarkt. Hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Erna Winters is directeur bestuurder van de Bibliotheek Kennemerwaard en het ABC Huis. Daarnaast neemt zij deel in diverse comités. Het luiden van de bel doet zij op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders. Voorafgaand aan het bezoek aan de kaasmarkt wordt Erna Winters door wethouder Jasper Nieuwenhuizen in het stadhuis ontvangen.

ABC Huis

Erna Winters is directeur bestuurder van Bibliotheek Kennemerwaard en het ABC huis. Een fusie tussen de Bibliotheek Kennemerwaard en Artiance Centrum voor de Kunsten. Erna Winters staat altijd open voor nieuwe mogelijkheden en samenwerkingen. Vanuit de programma’s van het ABC Huis is het Leesplein ontstaan bij Zaffier. Het Leesplein richt zich op mensen met onvoldoende (digitale) vaardigheden. Daarnaast is ook SPOT ontstaan, een creatieve werkplaats voor jongeren en jongvolwassenen. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen Artiance, bibliotheek, onderwijs en GGZ.

Erna Winters maakt deel uit van het Comité Joost Zwagerman lezing, Comité 450 jaar Alkmaar Ontzet (regiegroep), Comité 4 mei, Raad van Toezicht SOVON – Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Noord-Holland-Noord en is zij Board Member Public Libraries 2030.

Bibliotheek

Met de Bibliotheek Kennemerwaard zijn er vele programma’s en samenwerkingen. De bibliotheek werkt samen met het Onderwijs, de Kinderopvang, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en de iPabo aan leesbevordering en mediawijsheid. De programma’s zijn om de leesbevordering en het leesplezier te vergroten. Zoals Boekstart voor de allerkleinsten, de ‘bibliotheek op school’ voor ondersteuning in het onderwijs. In Alkmaar is de bibliotheek gestart met een leesoffensief gericht op het vergroten van leesplezier bij kinderen en jongeren. En met AZ is er het programma Scoor een boek! en Level UP! dit laatste is een lesprogramma over bewust en positief gamen. Ook voor volwassenen met onvoldoende basisvaardigheden op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden heeft de bibliotheek programma’s om inwoners hierin vaardiger te maken. Deze activiteiten zijn gebundeld in het Taalhuis.

Alkmaarse kaasmarkt

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 31 maart tot en met 29 september 2023 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de vrijdagochtend kaasmarkt is er altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie.