ALKMAAR - Vandaag is het Nationale Dierendag! Daarom stelt de gemeente Alkmaar gratis 50 nestkasten beschikbaar voor de gierzwaluw. Hiermee komt de gemeente tegemoet aan de wens van de Vogelwerkgroep Alkmaar en de Stichting Animo. Zij zagen dat het voor de gierzwaluw steeds lastiger wordt om goede nestruimte te vinden. Inwoners die een gratis nestkast aan hun pand willen ophangen, kunnen zich hiervoor aanmelden.


De gierzwaluw eet elke dag zijn eigen gewicht aan insecten. In de zomer zie je de boomerangvormige vogels over onze oude wijken en de dijken scheren. Als gevolg van het verbeteren van oudere panden, het isoleren van daken en het plaatsen van zonnepanelen wordt het voor de gierzwaluw steeds lastiger om goede nestruimte te vinden. Dat signaal hebben de Vogelwerkgroep Alkmaar en de stichting Animo aan de gemeente afgegeven.

"Wethouder Jasper Nieuwenhuizen: "Op 4 oktober staan dieren centraal. Daarom ga ik graag in op het verzoek van de Vogelwerkgroep Alkmaar en Stichting Animo om aandacht te schenken aan de gierzwaluw. Met deze nestkasten geven we ze toch de mogelijkheid om te broeden.

Duurzaam

De nestkasten zijn gemaakt van zogenaamd Woodstone. Dit is een duurzaam materiaal dat is samengesteld van een mengsel van houtvezels en beton. De nestkast weegt 9 kilo, het geschikte bevestigingsmateriaal wordt bij de nestkast meegeleverd.

Aanvraag

Er zijn 50 nestkasten beschikbaar. Wilt u een nestkast voor de gierzwaluw aan uw pand? Dan staat op www.alkmaar.nl/gierzwaluw het aanvraagformulier en vindt u meer informatie over de nestkast. U kunt zich aanmelden tot uiterlijk 13 oktober.