ALKMAAR - De werkzaamheden op de Laat-West, vanaf de Heul tot aan het Vlaanderhof, zijn grotendeels afgerond. Vanaf nu is de Laat-West tussen 11.00 en 17.00 uur een voetgangersgebied. Op die manier krijgt het winkelend publiek voorrang op de vernieuwde winkelstraat. Dit betekent dat fietsers moeten afstappen of moeten kiezen voor een alternatieve fietsroute. De verkeersborden markeren het voetgangersgebied tussen 11.00 en 17.00 uur. Voor de snor- en bromfietsen geldt een volledig verbod op de vernieuwde Laat.

Handhaving van het fietsverbod

De gemeente gaat het fietsverbod tussen 11.00 en 17.00 uur actief handhaven. Boa’s van de gemeente delen waarschuwingen uit aan mensen die fietsen op de Laat-west tussen 11.00 en 17.00 uur. Na de waarschuwingsperiode volgen daadwerkelijk bekeuringen. De gemeente en de ondernemers hopen dat het uitdelen van waarschuwingen en bekeuringen niet nodig is. Daarom roepen zij mensen op in deze zone van hun fiets te stappen tijdens de winkeltijden.

Campagne “Winkels open, lekker lopen!”

Alkmaar Marketing is onder andere op verzoek van de ondernemers een campagne gestart. Daarmee worden inwoners uitgenodigd zich te laten verrassen op de vernieuwde Laat en erop gewezen dat deze vernieuwde straat een voetgangersgebied is. Ook attendeert Alkmaar Marketing via de campagne de Alkmaarders op de omfietsroutes.

Parkeer je fiets in één van de gratis stallingen

Bezoekers die met de fiets naar de stad komen, kunnen hun fiets op meerdere locaties stallen. Wie veilig en droog wil staan, parkeert zijn fiets het beste in de gratis en bewaakte inpandige stallingen in de Ridderstraat of in De Overdekte aan het Canadaplein. Op straat zijn er fietsenrekken op de Heul, in de Breedstraat en de Brillensteeg en bij het voormalig V&D gebouw.