ALKMAAR - In gesprek met ondernemers uit Alkmaar schuift wethouder Elly Konijn deze keer aan tafel bij Cyso Group, en wel bij de oprichters en eigenaren Sven Visser en Tjebbe de Winter. Ook aanwezig zijn marketing & eventmanager Martijn Wokke en Isabel Straver, accountmanager van het gemeentelijk Ondernemersloket.

Jullie bedrijf bestaat dit jaar 25 jaar, gefeliciteerd! Kun je iets vertellen over de geschiedenis?

Samen met Paul Bankert hebben we ons bedrijf opgericht in 1997 onder de naam Cysonet. We zijn gestart in een pand aan de Baangracht. Later zijn we verhuisd naar het Luttik Oudorp. We begonnen met het hosten van websites van bedrijven. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot de Cyso Group en voeren we vier merken Cyso, Fuga Cloud, Kings of IT en SQR.NL. Voor onze klanten functioneren we als een alarmcentrale bij het beheren van IT-netwerken en bieden we cloud- en webhostingoplossingen.

Jullie zijn inmiddels flink gegroeid?

Klopt, het bedrijf telt inmiddels meer dan 50 medewerkers. Door de groei zijn we in 2019 vanaf het Luttik Oudorp neergestreken hier in ons pand aan de Wognumsebuurt. Naast onze hoofdvestiging in Alkmaar hebben we ook nog drie datacenters, twee in Amsterdam en een in Frankfurt in Duitsland. Met onze merken hanteren we meerdere serviceconcepten en bedienen daarmee naast grote klanten, zoals de gemeente Utrecht en pay.nl met maandomzetten van 4.000 tot 40.000 euro, ook kleinere klanten voor 8,25 euro per maand. Met zowel grote als kleine klanten houden we feeling met de markt.

Biedt Alkmaar een goede uitvalsbasis voor bedrijven in de IT-sector?

Absoluut. Met het cluster van IT-bedrijven in Alkmaar is het voor mensen interessant om hier in deze branche te werken. Ook bijvoorbeeld voor mensen die na hun opleiding en eerste baan terugkomen uit Amsterdam. De Alkmaarse IT-bedrijven doen het allemaal goed, alleen vertellen we nog te weinig dat we er zijn. Daarom hebben de bedrijven zich als IT=Alkmaar verenigd. Onder deze naam werken we samen aan het promoten van Alkmaar als een aantrekkelijke werk- en woonomgeving voor werkers in de IT.

Waarom kiezen mensen er voor om bij de Cyso Group te werken?

We hebben een open cultuur. We werken ‘scrum en agile’. We gaan heel erg uit van de autonomie van de medewerker, het zelforganiserende vermogen met veel individuele vrijheid, we gaan niet uit van vaste werktijden. Werken bij de Cyso Group is ook heel divers. Niet alleen coderen of programmeren, maar er is ook veel te doen op het vlak van development, sales, support, operations, finance, marketing en HR. Het is gewoon heel uitdagend technisch werk en er werken hier voornamelijk mensen met een ‘jonge mindset’.

Hoe ervaren jullie de arbeidsmarkt hier in de regio Alkmaar?

De arbeidsmarkt is lastig momenteel. Het aanbod aan goede arbeidskrachten is de afgelopen drie jaar nogal afgenomen. We moeten vacatures flink aanjagen om mensen te laten reageren. We maken gebruik van onze contacten met trainees en stagiaires van hogescholen en het netwerk IT=Alkmaar. Maar extra inspanningen zijn nodig. De skills die we nodig hebben liggen hier in de regio goed in de markt. Met 8 à 9 vacatures op 50 mensen is dit voor ons een serieuze uitdaging. Maar die gaan we niet uit de weg!

Wat doen jullie aan opleiding en training voor medewerkers?

Omdat we niet primair kijken naar opleiding, worden medewerkers intern bijgeschoold. Niet zozeer in technische zin, meer in de zin van hoe we werken. Je moet altijd ontwikkelen. In de hostingsector is zelflerend vermogen nodig. Veiligheidseisen en zaken als compliance zijn voor techneuten best lastig. Naast de techniek begrijpen is goed communiceren met klanten ook van groot belang. Het gaat vaak om aanleren van de soft skills. We kijken daarbij als eerste naar wat je kan, en niet direct naar diploma’s. We zijn er trots op dat mensen met veel verschillende achtergronden meedraaien in ons bedrijf.

Hoe timmeren jullie verder aan de weg?

Om kennis te delen organiseren we regelmatig meet ups en informatiebijeenkomsten bijvoorbeeld met Hogeschool Inholland en met het kennisnetwerk IT=Alkmaar. En naast klantendagen laten we ook schoolkinderen kennis maken met IT. Tevens laten we alsmede initiator van een hack-event zien dat hacken breder is dan inbreken. En dat het niet altijd iemand is met een zwart t-shirt aan! We kijken graag naar de legale hacker, we laten ze zelf dingen bouwen. Liefde voor techniek hoort bij ons vak.

Hoe zit het met jullie maatschappelijke betrokkenheid bij stad en regio?

Die is groot, al zeggen we het zelf! We komen hier alle drie vandaan, onze mensen komen hier vandaan. We kiezen daarom bewust voor lokale en regionale initiatieven. Zo organiseren we in samenwerking met VHTO voor het Stedelijk Dalton College Girls’ Day, om meisjes te interesseren voor de IT. Ook zijn we actief voor goede doelenstichting Doesgoed, voorheen De Waaier, en steunen we het lokale vrijwilligerswerk, zoals enkele scoutinggroepen. Verder zijn we verbonden aan initiatieven als Bits of Freedom, Present Your Startup en Junior iOT Alkmaar.

Wat is de impact van corona op jullie onderneming geweest?

Corona heeft een enorme push gegeven aan het digitale werken. De vraag nam daardoor toe en daar hebben we als bedrijf van geprofiteerd. Door de lockdown hadden veel mensen het zwaar, ook onze medewerkers. Denk aan de jonge collega’s alleen op een kamertje. Elkaar ontmoeten was belangrijk. Daarom hebben we de ‘online coffee corner’ naast onze ‘daily’ (dagelijkse voortgangsbespreking per team) ingevoerd voor onze business units. De pandemie heeft veel nieuwe dingen gebracht. Veel salestrajecten doen we nu via videoconferencing. Dat bespaart heel veel kilometers en dus CO2, maar ook voor ons werk blijft een fysiek kantoor onmisbaar.

Hoe zien jullie de toekomst?

We lopen over van de plannen. Zo zijn we actief met Common Ground, een initiatief van VNG, om applicaties tussen gemeenten uit te wisselen, zoals voor parkeervergunningen, huwelijksplanner en de registratie van verhuizingen, e.d. Ook spannen we ons in om de landelijke belangen van kleinere IT-sector te behartigen. Er staan op dit moment maar liefst 17 nieuwe wetten en regeling op stapel, die bepalend zijn voor de toekomst van de digitale infrastructuur van Nederland. Ook zijn we bezig met het inrichten van de ideale werkplek. Wij zijn en blijven sterk op innovatie gericht en willen blijven groeien.