ALKMAAR - De doorstroomlocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Alkmaar wordt vanaf 8 augustus tijdelijk crisisnoodopvang voor asielzoekers. Maximaal 175 asielzoekers kunnen hier voor de duur van vier weken worden opgevangen. Dat heeft de gemeente Alkmaar met Veiligheidsregio Noord-Holland Noord afgesproken. Vijftig asielzoekers worden al in ’t Zand, in de gemeente Schagen opgevangen.

De veiligheidsregio moet drie maanden lang crisisnoodopvang beschikbaar hebben voor 225 asielzoekers. In de maand juli was dit in sporthal Het Vennewater in Heiloo. Omdat de beschikbaarheid van de locatie daar ophoudt, is gezocht naar een nieuwe locatie. “We zijn de gemeente Heiloo dankbaar dat we daar in die eerste weken mensen hebben kunnen opvangen”, zegt directeur Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Krishna Taneja. “En het is mooi dat de gemeente Alkmaar het stokje nu overneemt en Sportpaleis Alkmaar heeft aangeboden. Omdat de ruimte al is ingericht voor vluchtelingen kunnen we zo een mooie overstap maken.”

Aan opdracht voldaan

Sportpaleis Alkmaar is in gebruik als doorstroomlocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. De locatie is beschikbaar, omdat de veiligheidsregio aan de opdracht om plek te creëren voor 3004 vluchtelingen uit Oekraïne heeft voldaan. Voor mensen die zich individueel melden, blijft wel ruimte.

“De gemeente bekijkt samen met de veiligheidsregio of een kleinschalige doorstroomfunctie op een andere locatie nodig en mogelijk is”, legt wethouder Joël Voordewind uit. “‘Het is goed dat we op korte termijn een bijdrage kunnen leveren aan deze schrijnende noodsituatie. Het is een eenvoudige vorm van opvang, maar beter dan op de grond moeten slapen’, aldus de wethouder .

De crisisnoodopvang voor asielzoekers in het Sportpaleis is tot uiterlijk 11 september. Daarna komt het gebouw weer beschikbaar voor sportactiviteiten. Waar de veiligheidsregio in de laatste paar weken van september crisisnoodopvang gaat bieden, wordt nog bezien.

Problemen bij Ter Apel

De aanhoudende problemen bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben ertoe geleid dat elke veiligheidsregio in de periode van begin juli tot begin oktober 225 asielzoekers moet opvangen. Hiermee moet een einde worden gemaakt aan de inhumane omstandigheden waarin de asielzoekers verkeren die in Ter Apel geen plek vinden. In Noord-Holland Noord worden vijftig mensen in de gemeente Schagen opgevangen voor langere tijd. Noord-Holland Noord moet daarnaast tot 1 oktober nog 175 crisisnoodopvangplekken voor asielzoekers beschikbaar hebben.