ALKMAAR - Op dinsdagavond 29 augustus luidt de commissaris van de Koning, heer Arthur van Dijk, om 19.00 uur de bel op de Alkmaarse kaasmarkt. Hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Hij doet dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders. De heer Arthur van Dijk wordt ontvangen door burgemeester Anja Schouten.

De heer Van Dijk is uitgenodigd om onze bruisende stad Alkmaar te bezoeken en te ervaren waarom de stad zo’n belangrijke toeristische trekpleister is. Het bezoek van de heer Van Dijk valt precies in het jaar waarin Alkmaar 450 jaar ontzet is – dit is dan ook een uitgelezen kans om naast het luiden van de bel op de kaasmarkt, ook de klim naar Het Grote Raam van de Grote Kerk Alkmaar te maken samen met burgemeester Anja Schouten.

Arthur van Dijk (VVD) is sinds 7 januari 2019 commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland. Hij volgde Johan Remkes op. De commissaris van de Koning is de voorzitter van zowel Provinciale Staten als Gedeputeerde Staten. Van Dijk (1963) is geboren in Dordrecht. Na zijn studie Fiscaal Recht aan de Universiteit Leiden was Van Dijk lange tijd actief in verschillende functies op de ministeries van Financiën en Justitie waar hij zich onder meer bezighield met de opsporing van fiscale delicten.

Alkmaarse kaasmarkt


Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 31 maart tot en met 29 september 2023 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de vrijdagochtend kaasmarkt is er altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie.