ALKMAAR - Voor het eerst sinds bij na drie jaar vindt er in Alkmaar weer een intronisatie voor nieuwe leden van het Ere-gilde Noordhollandse Kaas plaats. Op vrijdag 26 augustus a.s. introniseert burgemeester Anja Schouten vier nieuwe ambassadeurs voor Noordhollandse kaas. Zij treden toe tot het Ere-gilde. Voorafgaand aan de intronisatie openen ze gezamenlijk de Alkmaarse kaasmarkt door het luiden van de bel en leggen ze op de markt een proef van bekwaamheid af.

De heren Arie van Houwelingen (De Kaaskoerier, HardinxveldGiessendam),
Eduard Treur (Treur Kaas, Woerden), Peter Verweij (Kaashandel Remijn, Kerkdriel) en Koen Vlaming (Vomar, Alkmaar) treden vanwege hun grote verdiensten voor Noordhollandse kaas toe tot het Ere-gilde.

Ere-gilde Noordhollandse Kaas

In 1990 werd in Alkmaar de Stichting Ere-gilde Noordhollandse Kaas opgericht. Deze stichting stelt zich ten doel vakmanschap, kwaliteit en onderscheid van de Noordhollandse kaas uit te dragen. Jaarlijks worden een aantal personen die zich op enigerlei wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Noordhollandse kaas, uitgenodigd om toe te treden tot het Ere-gilde. In de stichting Ere-gilde Noordhollandse Kaas nemen deel de kaasproducenten CONO Kaasmakers, FrieslandCampina/Zijerveld en de gemeente Alkmaar.

34 Alkmaarse kaasmarkten

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim honderdveertigduizend mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 31 maart tot en met 29 september, op vrijdagochtend (met uitzondering van vrijdag 8 september) van 10.00 tot 13.00 uur. Daarnaast worden er op dinsdag 2 en 23 mei, 6 juni, 4 en 18 juli, 1, 15 en 29 augustus van 19.00 tot 21.00 uur, avondkaasmarkten gehouden. Alle 34 kaasmarkten zijn op het Waagplein in Alkmaar.