ALKMAAR - Truus Wijsmuller bracht haar jeugd door in Alkmaar. Als volwassen vrouw was zij in de aanloopjaren naar de Tweede Wereldoorlog (WOII) een belangrijke spil in de organisatie van de beroemde Kindertransporten. Sinds de zomer van vorig jaar staat haar standbeeld op de Gewelfde Stenenbrug, tegenover haar geboortehuis aan de Mient 14 in de binnenstad.


Het beeld zou vorig jaar feestelijk worden onthuld op haar geboortedag 21 april, maar dat kon toen door de coronamaatregelen niet doorgaan. Dit jaar vieren we haar geboortedag opnieuw op bescheiden wijze met carillonmuziek en een online vertelling. Op 7 mei doopt burgemeester Emile Roemer een speciaal gekweekte naamtulp.Moeder van 1001 kinderen

In de aanloopjaren naar WOII redde Truus Wijsmuller duizenden kinderen uit handen van het Duitse regime. Het waren kinderen uit verschillende hoeken van Europa en met name van joodse komaf. Haar acties begonnen kleinschalig, zoals het regelen van een veilig onderduikadres voor een klein groepje kinderen. Later hielp ‘Tante Truus’ de beroemde Kindertransporten te organiseren, waarbij honderden kinderen tegelijk per trein naar Nederland reisden en daarna de boottocht maakten naar het veilige Engeland. Aan deze reddingsacties dankt zij haar bijnaam ‘moeder van 1001 kinderen’. Deze erenaam is haar gegeven in een rouwadvertentie bij haar overlijden in 1978 door de volwassen geworden kinderen.

Viering overdag met carillonmuziek
Om haar verjaardag dit jaar toch te vieren, klinkt overdag carillonmuziek uit de Waagtoren. Beiaardier Christiaan Winter bespeelt op de carillons met een passend repertoire. Op woensdag 21 april van 13.00 tot 13.30 uur speelt hij ingetogen liederen uit de Valerius Gedenk-klank, joodse muziek gearrangeerd voor beiaard door Mathieu Polak. Het thema uit de film Schindler’s List van componist John Williams en afsluitend de klassieker van Vera Lynn, We’ll meet again.

Online vertelling in de avond
Wat bewoog ‘Tante Truus’ tot haar gevaarlijke werk? Dit en meer over deze bijzondere vrouw wordt verteld tijdens een online lezing van het Alkmaars Historisch Café. De spreker is Leen Spaans, die zich ontpopte tot enthousiast ambassadeur van haar heldendaden. De lezing is op 21 april en start om 19.30 uur. Na aankoop van een E-ticket (€ 4,50) ontvangt u een link naar het onlinecafé. Meer informatie en het kopen van tickets staat op www.alkmaarshistorischcafe.nl

Tante Truustulp
Dit jaar krijgt de 125e geboortedag van Tante Truus alsnog wat meer feestelijke aandacht met een wel heel bijzonder accent. Op vrijdag 7 mei onthult de burgemeester een informatiebordje van de Historische Vereniging Alkmaar aan de gevel van haar geboortehuis Mient 14. Hoogtepunt van die dag is de doop van een speciaal gekweekte Tante Truustulp. Bloembollenveredelaar Sam Veldboer van de firma Hybris uit Oude Niedorp nam hiervoor zelf het initiatief, samen met Eric van Dam van de firma Triflor. De tulp is rood met een witte rand. De doop gebeurt vanwege de coronamaatregelen in besloten gezelschap. Maar met behulp van filmopnames is deze speciale gebeurtenis alsnog voor iedereen te zien.

Meer weten?
Meer informatie over Truus Wijsmuller staat op www.tantetruusishier.nl