ALKMAAR - AZ icoon Kees Kist luidt op vrijdag 29 april om 10.00 uur de bel, hét teken dat de Alkmaarse Kaasmarkt geheel volgens traditie kan beginnen. De heer Kees Kist doet dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar. Voorafgaand aan het bezoek aan de kaasmarkt ontvangt de kaaswethouder Pieter Dijkman de heren Kees Kist, Robert Eenhoorn en Gerrit Valk namens AZ en Gijs Schot namens VV Alkmaar in het stadhuis.


Kees Kist

In 1972 begon Kees Kist zijn loopbaan bij AZ. Gedurende 10 jaar heeft Kees met AZ de KNVB beker drie keer gewonnen, in 1981 wonnen zij de landstitel. Mede dankzij Kees Kist plaatste de club zich gedurende zes jaar altijd bij de eerste vier op de ranglijst, met Kees Kist als één van de nationale topscoorders. Kees Kist stond bekend om zijn harde schot. Ook won Kees in het seizoen1978/79 de Gouden Schoen als Europees topscorer met 34 goals in de eredivisie. Hij was de eerste Nederlander die deze prijs in ontvangst mocht nemen.

Vrouwenvoetbalclub VV Alkmaar

AZ Vanaf komend seizoen gaat AZ de vereniging VV Alkmaar financieel steunen. Ook zal er op diverse fronten kennis gedeeld worden. Bijvoorbeeld over het opleiden van speelsters. De Gemeente Alkmaar ondersteunt als gesprekspartner de samenwerking tussen AZ en VV Alkmaar.

Kaasmarkt

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 25 maart tot en met 30 september 2022 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de markt wordt altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie georganiseerd.